Foto: Bildbyrån

Borussia Dortmund hade en ledning i ryggen med 3-2 mot Sevilla inför returen på hemmaplan. Ett resultat som tyskarna förvaltade. När norske anfallaren Erling Håland gjorde 1-0 i returmötet kändes de klart. Matchen slutade till slut 2-2 efter att Sevilla putsat till siffrorna i matchens sista spark. Desto jämnar och mer dramatiskt var det i Turin där Juventus tog emot Porto. En match som fick avgöras i förlängning och där ett Porto nere på tio man slog ut den italienska storklubben och fiaskot för Juventus var ett faktum. 

Erling Håland i Dortmund har verkligen prickat in storformen till detta Champions League möte. I den första matchen mellan Dortmund och Sevilla låg han bakom alla tre Dortmunds mål. Han skickade själv in två bollar i nät och assisterade till det sista. I returmötet hemma i Dortmund var det återigen norsken som stod i centrum. Han gjorde Dortmunds båda mål i matchen som slutade 2-2. Håland var den stora anledningen till att Dortmund kunde ta sig vidare med totalt 5-4 och nu väntar kvartsfinal för Dortmund.

I den andra matchen som avgjorde under gårdagen skulle Juventus försöka plocka in ett 2-1 underläge mot portugisiska FC Porto. Portugiserna vann på hemmaplan med 2-1, men det var nog inte många inför som trodde att Porto skulle orka med över två matcher och speciellt inte när Juventus skulle trumma igång sin lagmaskin på hemmaplan.

Men när Porto fick straff i den 19:e matchminuten som Sergio Oliveira förvaltade väl så ledde Porto matchserien med 3-1 och för att Juventus skulle vinna krävdes det nu tre mål från Juventus sida, för att få matchen till förlängning behövde Juventus göra två mål. Porto lyckades hålla 1-0 resultat till halvlek och det var frustrerade Juventus spelare som lämnade planen i halvtid.

I andra halvlek klev Juventus ut och kvitterade matchen till 1-1 omgående genom Federico Chiesa. När Mehdi Taremi drog på sig ett gult kort och två minuter senare ytterligare ett gult kort och blev utvisad i matchminut 54 så såg det ut som att Juventus kanske ändå skulle klara av uppgiften att vända matchen. När sedan Fedrico Chiesa skickade in 2-1 till Juventus så kändes det än mer säkert att Juventus skulle lyckas ta sig ur den här situationen.

En anstormning på 3-1 för Juventus startade men Porto lyckades hålla emot, men när Alvaro Morata till slut fick in bollen i matchminut 91 så såg det ut som saken var klar. Men domaren valde att använda sig av var och målet dömdes korrekt bort för offside. Minuten senare dundrade Juan Cuadrado bollen i ribban men bollen ville inte in för Juventus och förlängning väntade i Turin.

I förlängningen fick även svenske Dejan Kulusevski göra entré på planen. Första förlängningskvarten slutade mållös och matchen närmaste sig straffar. Men i den andra förlängningskvarten ville Porto annat och trots att man varit nere på tio man sedan början av andra halvlek så skapade man oreda i Juventus försvar. När sedan Sergio Oliviera gjorde sitt andra mål för kvällen till 2-2 i matchminut 115 så var det Porto som var vidare till kvartsfinal.

Nu krävdes det att Juventus skulle göra två mål på fem minuter för att fiaskot inte skulle inträffa. Rabiot gjorde relativt omgående 3-2 till Juventus när det återstod tre minuter av förlängningen. Men närmare än så kom aldrig Juventus och när domaren satte pipan i munnen och blåste av matchen så stod det klart att det var Porto som tagit sig vidare till kvartsfinal.

Matchen slutade totalt 4-4 men Porto gick vidare på fler gjorda bortamål.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här