Foto: Bildbyrån

IFK Göteborgs ledning med klubbdirektören Max Markusson, sportchefen Kennet Andersson och styrelsen i spetsen har under torsdagen meddelat att lagets tränare Poya Asbaghi får lämna IFK Göteborg med omedelbar verkan. Det är lagets svaga prestationer under säsongen som ligger till grund i beslutet att sparka tränaren. IFK Göteborg har redan börjat jakten på att hitta en ersättare och räknar med att ha en ny tränare på plats till den kommande matchen som klubben spelar berättade ordförande och klubbdirektören på en presskonferens under torsdagen.  

Poya Asbaghi som hämtades in till IFK Göteborg 2018 från Gefle IF har inte riktigt fått Göteborg att lyfta under hans ledning. Redan första säsongen ifrågasattes Asbaghi och röster höjdes för att han skulle få lämna redan 2018. Valet blev då istället att plocka in två assisterande tränare till Asbaghi genom att lyfta upp de tidigare IFK Göteborg spelarna Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller som innan var tränare för klubbens U-lag. Med deras hjälp klarade IFK Göteborg kontraktet och Asbaghi fick vara kvar på tränarposten.

Under sin andra säsong som tränare i IFK Göteborg så kändes det som att Poya skulle få IFK Göteborg att ta nästa steg och det var ofta som laget fick beröm för sin anfalls inriktade fotboll. Säsongen slutade tillslut med en sjunde placering i tabellen och Poya fick fortsatt förtroende att föra vidare Göteborg till ytterligare en ny nivå under säsongen 2020.

Men årets säsong har inte alls blivit som IFK Göteborg hade tänkt sig inför. Laget gick förvisso och vann svenska cupen tidigare under sommaren vilket har gjort att IFK Göteborg om bara några dagar ska gå in i Europa League kvalspelets andra omgång. Men i allsvenskan har spelet inte alls stämt och efter 18 omgångar placerar sig IFK Göteborg på en 12:e plats i tabellen, samma poäng som AIK och bara 1 poäng ner till kvalplatsen och ytterligare bara 2 poäng ned till nedflyttningsplats. IFK Göteborg har under dessa 18 omgångar endast tagit två segrar och detta har nu alltså lätt till att Poya Asbaghi får lämna sitt uppdrag som huvudtränare för IFK Göteborg.

Poya blir den tredje tränaren i årets allsvenskan som får lämna sitt uppdrag som huvudtränare. Tidigare har Östersunds Ian Burchnall och AIKs Rikard Norling fått lämna sina klubbar.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här