Under lördagens Serie A-match mellan Udinese och Milan uppstod det minst sagt en tumult situation. Milans målvakt Mike Maignan blev utsatt för rasistiska ramsor från hemmapubliken och lämnade planen.

Under lördagskvällens möte mellan Udinese och Milan inträffade en incident som har väckt starka reaktioner inom fotbollsvärlden. Bortalagets målvakt Mike Maignan blev offer för rasistiska glåpord från hemmapubliken. Situationen eskalerade och Maignan informerade till slut huvuddomaren Fabio Maresca om händelsen. Trots tillsägelser från högtalarna inne på stadion, fortsatte det olämpliga beteendet från läktarna.

I den 33:e spelminuten fattade huvuddomaren beslutet att tillfälligt avbryta matchen. Mike Maignan klev av planen tillsammans med sina lagkamrater, för att tydligt visa sin ställning mot de pågående trakasserierna.  Efter en fem minuters paus återupptogs matchen som slutade med en 2-3-seger för Milan. Trots den upprörande starten återvände Maignan till målet och fullföljde matchen. 

Händelsen ledde till en våg av reaktioner runt om i världen. Fifas ordförande, Gianni Infantino, tog kraftigt avstånd från beteendet och uttryckte även han på plattformen X att det är fullkomligt oacceptabelt. Han förklarade vikten av hårdare straff för rasistiska uttryck från supportrar och föreslog en rad åtgärder, däribland automatisk förlust för lag vars supportrar deltar i rasistiska tillmälen, tillträdesförbud på arenor och rättsliga åtgärder mot de ansvariga. Infantino betonade även vikten av utbildning för att bekämpa rasism från grunden.

Förutom Infantinos uttalande, har stöd uttryckts från flera håll. Paris Saint-Germains stjärna Kylian Mbappé stod i solidaritet med Maignan och betonade att det är dags att säga ”nej till rasism”. Denna händelse visar tydligt att det även i fotbollens värld fortfarande är en pågående kamp mot rasism och markerar med all säkerhet ett viktigt ögonblick för organisationers framtida handlingar mot diskriminering.