Igår spelades första omgången av Europas Leagues sextondelsfinaler. En kväll där resultatmässigt jämna matcher med segrar för förhandsfavoriterna blandades med stora skrällar och tre röda kort.

På förhand var den stora svenska snackisen hur Malmö skulle stå sig mot Premier League-giganten Chelsea FC. När matchen väl startade var det skånelaget som tidigt satte hård press, och gjorde allt i sin makt för att inte låta gästerna få kontroll över spelet. Det lyckades fram tills den 30:e minuten då Ross Barkley lämnades ensam på ett inåtskruvat inlägg som precis letade sig förbi malmöförsvaret. Med både tid och lite tur kunde han sedan placera bollen i den vänstra burgaveln. Efter 0-1 målet var det hemmalaget som vid flera tillfällen var nära att kvittera. Bland annat efter en bra slagen frispark ute från hörnflaggan som skapade oreda framför chelseamålet och som med lite tur hade kunnat leta sig in bakom Kepa Arrizbalaga .

Efter halvtidsvilan var det återigen Malmö som visade anfallsvilja. Trots det var det Chelsea som gjorde matchens andra mål genom Oliver Giroud som elegant klackade in en passning från nära håll. I den 64:e minuten hade sen gästerna ytterligare ett bra läge, men Johan Dahlin va rätt placerade och bollen seglade över ribban.

Med tio minuter kvar att spela fick Malmö FF till slut en välförtjänt reducering. Efter en utmärkt djupledspassning från Marcus Rosenberg vinklade Anders Christiansen kyligt in 2-1, vilket också blev slutresultatet. Returen spelas på Stamford Bridge i London, 21.00 på torsdag. Det krävs vinst med två mål för att skånelaget ska gå direkt vidare till åttondelsfinalerna.

Även Chelseas Premier League-kollegor Arsenal var ute och reste i Europa igår. Till skillnad från Chelsea lyckades man dock inte leva upp till favoritskapet och istället stod vitryska Bate Borisov för omgångens skräll. 1-0 till Bate, trots 71% i bollinnehav och 14 målchanser för gästerna. Den avslutande forceringen avtog sedan när Alexandre Lacazette fick rött kort i 85:e minuten.

Rött kort fick även Taras Stepanenko i Shaktar Donetsks 2-2 match hemma mot Eintracht Frankfurt. Ett bra resultat för tyskarna som tar med sig två bortamål hem till returmatchen nästa vecka.

Tredje röda kortet för kvällen delades ut till Sporting, som förlorade hemma mot Villareal. Alfonso vart stor hjälte för spanjorerna med matchens enda mål.

Annars gjorde favoriterna det dom skulle. Både Inter, Valencia och Napoli vann sina matcher, och trots att Betis, Leverkusen och Dynamo Kiev spelade oavgjort fick man med sig bra resultat inför nästa omgång.

Returerna spelas onsdag och torsdag nästa veckan, februari 20- 21. Starttider är 18.55 och 21.00 lokal tid.