Foto: Bildbyrån

Superettan är färdigspelad och vid en säsongsavslutning finner vi både glädje och sorg. En del lag presterade över förväntningarna, samtidigt som andra floppade totalt. Nedan finner du allt om hur säsongen slutade.

Det stod klart ett tag. Mjällby hade briljerat och tog därmed steget upp till Allsvenskan. En fantastisk bedrift som egentligen är svår att beskriva med ord. Den historiskt sett anrika klubben, med en del säsonger i Allsvenskan på nacken, är nu äntligen tillbaka. Efter att ha härjat i Division 1 ett tag, avancerade man upp till Superettan under fjolåret, och detta år blev inget mellansteg. Istället tog man ytterligare ett enormt kliv och vann Superettan.

Nederlagstippade tillsammans med just Mjällby, var inga mindre än Varbergs BoIS, som under fjolårssäsongen faktiskt var på väg att ramla ur. De klarade sig med nöd och näppe kvar i den näst högsta serien efter ett intensivt kval. Och nu lyckades de landa en andraplats. Mot alla odds och tvivlare, lyckades de här två lagen prestera över förväntan och ta steget upp.

På tredjeplats (uppflyttningskval) hittar vi IK Brage. Klubben från Borlänge förväntades hamna långt ned i tabellen, men gjorde precis som sina konkurrenter ovanför en formidabel säsong. En plats man lyckades knipa i sista stund, genom att peta ned Jönköpings Södra till fjärdeplats, vilket får ses som en stor besvikelse hos dem senare. Nu väntar kval för Brage mot Kalmar FF, i kampen om den tredje och sista öppna platsen i Allsvenskan. Kvalet spelas över två matcher. 6 november och 10 november.

Tabellen

1. Mjällby – 57p
2. Varbergs BoIS – 55p
3. Brage – 54p
4. Jönköpings Södra – 52p
5. Degerfors IF – 51p
6. Halmstads BK – 46p
7. Örgryte IS – 46p
8. Dalkurd FF – 44p
9. Norrby IF – 42p
10. Västerås SK – 34p
11. Trelleborgs FF – 32p
12. GAIS – 29p
13. Östers IF – 29p
14. IK Frej – 29p
15. IF Brommapojkarna – 28p
16. Syrianska FC – 25p

Samtidigt har vi lag som verkligen inte bjudit upp till dans den här säsongen. Syrianska FC hade en okej start under våren, men tappade allt under hösten. Fyra inspelade poäng på de sista tio matcherna säger en hel del om Södertälje-laget, som nu ramlar ur Superettan för andra gången på tre år. De får sällskap av IF Brommapojkarna – klubben med den fina fotbollsskolan – som i och med denna nedflyttning, har mäktat med två degraderingar på rad.

Topptippade Östers IF är även de på väg att göra resan tillbaka till de lägre divisionerna. På förhand var det många tyckare och experter som förutspådde en placering i toppen för Östers, men besvikelsen visar sig vara enorm. Istället blev det plats 13 och därmed väntar ett nedflyttningskval för laget. IK Frej spelade enligt förväntningarna och kommer också att få nedflyttningskvala.

Lite i ingenmansland finns Halmstads BK på sjätteplats, ett lag som förväntades ta steget upp. Den resan får vänta åtminstone ett år för den välmeriterade klubben.

Den sista utstickande noteringen är Norrby IF på niondeplats. Boråsklubben inledde säsongen riktigt starkt och toppade tabellen. Man chockade väldigt många när poäng efter poäng plockades in, och länge såg det ut som att Norrby var på riktigt. Den positiva effekten kom dock att avta och i slutändan blev det en placering längre ned.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här