Foto: Bildbyrån

Det är tolv klubbar inom den europeiska fotbollen som tillsammans har gått ut och annonserat att de ska starta en ny superliga. Det hela annonserades ut natten mot måndagen och det dröjde inte länge innan UEFA och olika förbund hotade med att stänga ute de berörda klubbarna. Men trots hoten så går planerna vidare om att starta upp en ny superliga där många miljarder kronor ligger i potten. 

Den nya superligan ska vara en utbrytning från UEFA och dess kontinentala turneringar som Champions League och Europa League. Den nya superligan ska innehålla 20 lag där tolv klubbar som är ”grundare” till konceptet redan annonserat att de kommer delta och är direktkvalificerade. Totalt ska det handla om 20 lag som ska delta där ytterligare tre utöver de tolv som redan finns med ska vara med som ”medgrundare”. Det som skiljer superligan från andra sammanhang är att det ska vara en stängd liga där de lagen som grundat superligan kommer ha en fast plats.

De tolv lagen som finns med som medgrundare till den nya superligan är; Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Real Madrid och Barcelona. Ytterligare tre klubbar ska alltså läggas till som medgrundare och därmed forma en superliga med totalt 15 lag.

De övriga fem lagen som ska delta kommer att få kvala in varje säsong beroende på prestationer under säsongen. Superligan ska sedan vara uppdelad i två grupper om tio lag. Sedan ska de tre första lagen från varje grupp ta sig vidare till kvartsfinal. Lagen som slutar fyra och femma i respektive grupp får sedan spela en playoff match om att ta sig till kvartsfinal. Tanken är att matcherna ska spelas i mitten av veckan för att de olika lagen ska kunna delta i sina respektive ligaspel under helgerna.

Den nya superligan är en utbrytning från UEFA och det är klubbarna själva som äger turneringen. De deltagande klubbarna kommer att få dela på hisnande 3.5 miljarder euro som en startpeng. Sedan är tanken att den nya superligan ska generera miljardbelopp till de berörda klubbarna.

”Vi vill hjälpa fotbollen på varje nivå och lyfta den till sin rättmätiga plats i världen. Fotbollen är den enda globala sporten, med mer än fyra miljarder fans och vårt ansvar som storklubbar är att möta deras efterfrågan”, skriver Real Madrids ordförande Florentino Pérez i pressmeddelandet. Han kommer själv att bli ordförande för ligan.

Den nya superligan fick direkt när de olika klubbarna annonserade detta stor kritik och både UEFA och inhemska förbund hotade med att stänga ute de berörda klubbarna kan stoppas från att få delta i sina inhemska ligor samt övrig europeiskt spel. Spelarna i de berörda lagen kan även stoppas från landslagsspel i EM och VM.

Den nya superligan vill starta upp redan i höst men det troligaste är att den startar upp tidigast i augusti 2022. Om den nya superligan blir verklighet.

Enligt uppgifter så har Bayern München, Dortmund och Paris SG alla tackat nej till att att bli medgrundare till turneringen.

Turerna kring superligan har varit många sedan bomben publicerades inatt och spekulationerna har varit många vad som kommer ske kring fotbollen i stort. Det är fortfarande mycket som är osäkert och obekräftat kring den nya superligan, men en sak som är säker att det skakar rejält i grunden för fotbollen och det återstår och se vart det hela slutar.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här