Foto: Bildbyrån

Det har minst sagt varit en rolig inledning på helgen för en del av de svenska utlandsproffsen. Vi har fått se mål och fina prestationer, men även vissa mindre trevliga resultat.

Det är en fröjd för ögat att se ett svenskt namn i målprotokollet. Därför brukar det alltid vara lika spännande att följa de svenska fotbollsspelarna ute i Europa med ett extra öga och få uppleva den härliga känslan av en fin prestation.

Denna helg har hittills varit en positiv sådan.

Den senaste tiden har turerna kring en viss Erkan Zengin varit många. Konflikten med agenten Patrik Mörk – som Aftonbladet rapporterade om för drygt en vecka sedan – har fått stå i centrum. Spelaren ska, enligt uppgifterna, vara skyldig agenten en stor summa pengar. Han ska inte dock inte vara villig att betala den summan och agenten vill nu driva 34-åringen mot personlig konkurs.

Men på fotbollsplan går det desto bättre för den tidigare landslagsspelaren. Under lördagen slog han nämligen till med två mål för sitt Fatih Karagümrük och var starkt bidragande till lagets 3-1-seger mot Eskisehirspor. Nu ligger klubben på andraplats i den turkiska andraligan. I laget finns även andra svenskar i form av Mervan Celik, Stefan Silva och Alagie Sosseh. Den förstnämnde fick hoppa in i matchminut 77 , utan att sätta utmärka sig avsevärt och de andra två förpassades till läktaren inför denna match.

Succé kunde vi dock även finna under fredagen, när Gabriel Gudmundsson satte avtryck för sitt FC Groningen. Anfallaren bytte av en annan svensk, Ramon-Pascal Lundqvist, i den 66:e minuten. Och det dröjde inte länge innan han slog till. Gudmundsson fick sätta sitt första mål för säsongen i den 78:e minuten och därmed stänga matchen, till slutresultatet 3-0. På bänken fanns även Joel Asoro, som tråkigt nog fick sitta där hela matchen.

Som om de hittills presenterade resultaten inte vore nog. Till och med i Tyskland kunde vi finna leenden på läpparna. I den sjunde Bundesliga-omgången ställdes Mainz borta mot tabelljumbon Paderborn och lyckades bära med sig tre tunga poäng. Det var lagets blott andra seger denna säsong. Robin Quaison hittades i målprotokollet. 25-åringen kunde sätta sitt mål, som blev det tredje för säsongen, i den åttonde matchminuten.

Tråkigt nog kom sämre nyheter efter matchen. Mainz meddelade, genom sociala medier (Twitter), att Robin blev utbytt på grund av skada. Bådar inte gott inför den kommande landslagssamlingen.

Övriga noteringar

Vi hittar fler ämnen ifrån svenskarnas fotboll ute i Europa. Det finner vi i England och Spanien. Pontus Janssons Brentford förlorade borta mot Alexander Milosevics Nottingham Forrest, med 1-0. Den förstnämnda mittbacken spelade hela matchen, medan Milosevic inte fanns med i matchtruppen. I Spanien förpassades John Guidetti återigen till bänken, där han fick befinna sig under hela förlustmatchen borta mot Valencia. Resultatet blev 2-1.

Under söndagen ställs Robin Olsen och hans Cagliari mot målvaktens tidigare klubb Roma. Matchen spelas 15.00, på Stadio Olimpico.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här