Foto: Bildbyrån

Två av toppfavoriterna i årets allsvenska, AIK och Hammarby, vann sina premiärmatcher. Muamer Tanković gjorde två mål för sitt Hammarby och den 18-åriga backen Robin Tihi gjorde sitt första allsvenska mål för AIK.

I söndagens sista allsvenska matcher vann huvudstadslagen med två mål vardera. Hammarby vann på hemmaplan med 2-0 mot Östersunds FK och AIK kunde knipa en 0-2 seger borta mot Örebro SK.

På Behrn Arena bestod båda startelvorna av en rad nyförvärv. Benjamin Hjertstrand, Andreas Skovgaard och Jack Lahne gjorde sina första allsvenska matcher med ÖSK och på andra sidan fanns ett ungt AIK med fyra nyförvärv i elvan, Paulos Abraham, Ebenezer Ofori, Jasir Asani och Jakob Haugaard i målet.

Men det var en 18-åring från de egna leden som skulle sätta sin prägel i matchen. Efter en mållös första halvlek spräcktes målnollan i den 59:e minuten genom försvararen Robin Tihi. Den egna produkten nickade in Sebastian Larssons hörna helt ostörd och fick göra sitt första mål i den allsvenska debuten.

Spiken i kistan kom efter 92 minuter där det albanska nyförvärvet Jasir Asani även han gjorde sitt första mål i Allsvenskan med en riktig kalasträff. Därmed får AIK åka hem till Solna med tre poäng i bagaget. I nästa match väntar IFK Norrköping på hemmaplan, på onsdag.

På Tele 2 Arena vann Hammarby komfortabelt mot Östersund efter att Muamer Tanković gjort två mål för hemmalaget.

Det var Hammarby som hade taktpinnen i matchen och redan efter 13 minuter spelade tilldömdes man en straff efter att Marco Weymans dragit i Alexander Kacaniklic i straffområdet. Bajens nyförvärv, tillika den tidigare allsvenska skyttekungen Paulinho, klev fram men Östersunds målvakt Aly Keita gick åt rätt håll och höll matchen mållös.

Men precis innan pausvilan kom ledningsmålet för Hammarby. Darijan Bojanic hittade Muamer Tanković i djupled, som enkelt kunde rulla in 1-0 och Hammarbys första mål för säsongen.

I den andra halvleken fortsatte Hammarby med sitt stora bollinnehav men hade svårt att skapa de rejäla chanserna mot ÖFK:s tajta försvar.

Men det var Hammarby- och Muamer Tanković eftermiddag. Vänsteryttern gjorde sitt andra mål för dagen när han drog på ett skott från långt avstånd. Bollen ändrade riktning lite och ställde Aly Keita i Östersund-målet. Det målet gav Bajen lite andrum men Östersund kom upp och skapade lite heta chanser på sluttampen med bland annat två stolpträffar i slutminuterna.

I nästa omgång åker Hammarby till Borås och IF Elfsborg på bortaplan. Ett Elfsborg som tog en viktig premiärseger i Västderbyt mot IFK Göteborg.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här