Foto: Bildbyrån

Den landslagsmeriterade anfallaren Ola Toivonen har spelat fotboll utomlands ett bra tag. Nu kan han dock vara på väg tillbaka till Allsvenskan – i alla fall om man frågar honom själv, som menar på att det är dags att börja närma sig hemåt.
– Jag känner mig klar utomlands, säger Ola Toivonen till Karlskoga Tidning.

Innan flyttlasset bar av utomlands hann Ola Toivonen representera tre svenska klubbar på seniornivå, Degerfors, Örgryte IS och Malmö FF. Därefter blev det fina siffror i bland annat Eredevise och Ligue 1, innan han beslöt sig för testa lyckan på en helt annan kontinent. 2018 valde han nämligen inte bara att avsluta landslagskarriären, utan han valde även att lämna Europa för spel i Melbourne Victory, Australien. Och Toivonen, som senast spelade i Allsvenskan 2008, har bara hört gott om den svenska högsta serien på senare tid.

– Det känns som att det är en liga som är på uppgång och har varit det i några år. Det skrivs mycket om allsvenskan och det är mycket publik. Isaksson (Andreas), Kim (Källström) och Jonas (Olsson) har bara sagt positiva saker. Och att se avslutet som ”Mackan” (Markus Rosenberg) fick var helt fantastiskt, säger Ola Toivonen till Karlskoga tidning

Och nu, ungefär ett år efter ankomsten till Australien, kan han faktiskt vara på väg tillbaka till Allsvenskan.

– Det ligger i bakhuvudet att om jag ska göra det så är det bra när kontraktet här går ut. Jag och min fru blir äldre och barnen blir äldre och det hade varit roligt nu när jag är pigg och kry i kroppen, säger anfallaren till Fotbollskanalen.

I Melbourne Victory har allt inte varit frid och fröjd. På senare tid har de goda resultaten uteblivit och missnöjet är stort. Svensken bär ett stort ansvar som kapten.

”Om det blir Sverige är det en av toppklubbarna”

Nu ställer sig många svenskar frågan; var hamnar Toivonen, om han nu kommer till Sverige? Anfallaren är tydlig med att han inte vet vart de flyttar, men att det säkerligen inte blir Degerfors i Superettan.

– Det vet jag inte, som fotbollsspelare är man van vid att flytta runt. Kanske inte handlar om att vi ska stadga oss för gott i Sverige. Det är något annat, men om vi ska flytta hem så är det inget som görs på några dagar utan det tar lite tid, säger 33-åringen till Fotbollskanalen.

– Nej, Superettan har jag inte tänkt på. Om det blir Sverige så blir det en av toppklubbarna i så fall.

Ola Toivonen får dessutom frågan om relationen till Malmö FF, av Fotbollskanalen.

– Herregud, jag och Danne (Andersson) pratar ganska ofta men det är som kompisar. Men jag har kontakt med klubben.

Och om relationen till Djurgårdens sportchef Bosse Andersson säger han:

– Bosse är en ”go gubbe” och i och med att jag haft många nära vänner som spelat i klubben är det inte så konstigt att vi träffats.