Foto: Bildbyrån

För att protestera mot polisens nya strategi när det kommer till att få bot på pyroteknik och oordning på läktarna enas Örgrytes och Gais supporterföreningar i en gemensam manifestation. Under derbyt på måndag kommer de första tio minuterna, precis som i derbyt mellan AIK och Hammarby, vara helt tysta. 

Protesten genomförs, precis som i stockholmsderbyt, för att påvisa hur svensk fotboll skulle se ut utan den supporterkultur vi har idag. Kritik har från supporterhåll riktats mot polisens nya villkorstrappa, som innebär kollektiva straff, samt Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Eriksson har de senaste veckorna anklagas för att ha varit jävig i säkerhetsfrågan gällande allsvenska fotbollsmatcher.

Derbyt mellan Örgryte och Gais spelas på måndag på Gamla Ullevi. I ett öppet brev som olika supportergrupper från Örgryte och Gais skrivit under kräver man att villkorstrappan slopas och att dialogen med berörda parter återupptas. Man skriver också att man vill att ”Björn Eriksson avgår från samtliga uppdrag inom RF”.