Foto: Bildbyrån

Inför den sista och avgörande kvalmatchen mot Italien så hade Sveriges U21-landslag fortfarande chansen att ta sig vidare till EM nästa sommar. Italien hade redan säkrat gruppsegern, men vid seger mot Italien så skulle Sverige gå om Island och bli grupptvåa och därmed gå vidare som en av grupptvåorna från kvalet till mästerskapet. Men nu blev det istället storförlust för Sverige som föll med hela 4-1 på bortaplan mot Italien och Sverige missar därmed EM nästa sommar. 

Läget inför U21-landslagets sista kvalmatch var glasklart, seger och Sverige var klara för U21-EM nästa sommar. Oavgjort eller förlust och Sverige skulle missa mästerskapet.

Även fast Italien redan kvalificerat sig till EM och inte hade något att spela för, så var det hemmalaget som tog tag i taktpinnen och styrde spelet. När sedan Youssef Maleh bombade in 1-0 till Italien i den 27:e matchminuten så var välförtjänt. Italien fortsatte även efter 1-0 målet att trycka på och skapa chanser men resultatet var 1-0 i halvtid och platsen till EM levde fortfarande för Sverige även om det kändes långt bort.

Sträckan till EM blev än längre när Giacomo Raspadori skickade in 2-0 direkt i inledningen av andra halvleken. Jesper Karlsson skakade dock liv i matchen omgående när han gjorde reduceringsmålet i den 50:e matchminuten.

Hoppet om EM släcktes dock definitivt när Raspadori gjorde sitt andra mål i matchen till 3-1. Gianluca Scamacca punkterade sedan matchen med sitt 4-1 mål och EM-platsen rann ur fingrarna på Sverige.

Förlusten innebär att Sveriges U21-landslag återigen missar EM vilket även skedde till mästerskapet 2019.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här