Foto: Bildbyrån

Avhoppen i IFK Norrköping avlöser varandra på löpande band. Klubbdirektören Jens Magnusson, marknadschefen Robin Bornehav, SLO:n Fredrik Nilsson, fysioterapeuten Marcus Linnér, assisterande tränaren Stefan Hellberg har alla lämnat klubben sedan tidigare och det har skickats svidande kritik mot styrelsen i klubben. Senast i avhoppen som lämnar klubben är lagets tränare Jens Gustafsson, där klubben gemensamt med Gustafsson kommit överens om att gå skilda vägar. Även flera spelare har öppet sagt att de vill lämna klubben och frågan alla ställer sig är vad är det som händer i IFK Norrköping?

Backar vi banden bara några månader såg allt ut att vara guld och gröna skogar i IFK Norrköping, klubben ledde allsvenskan i överlägsen stil men sedan kom raset och IFK Norrköping trillande ner i tabellen och slutade till slut på en blygsam sjätteplats sätt till förutsättningarna och vart Norrköping låg placerade efter ett antal omgångar.

Samtidigt som spelet under hösten varit knackigt så har det även börjat knacka innanför väggarna. Detta nådde bristningsgränsen när folk inom klubben valde att hoppa av på löpande band när säsongen var slut. Styrelsen anklagades hårt för att arbetsmiljön och det har helt plötsligt bildats olika grupperingar inom klubben. De som står bakom styrelsen och de som inte står bakom vilket har lätt till en otrolig turbulens inom klubben.

Den senaste att hoppa av IFK Norrköping tåget är tränaren Jens Gustafsson, ett beslut som varit på tapeten ett längre tag och ska enligt Aftonbladet ha planerats redan under sommaren. Detta efter att Jens Gustafsson varit öppen med att han kan tänka sig att lämna klubben efter att AIK hört av sig och frågat om han kunde tänka sig att ta över rollen som huvudtränare i klubben efter att AIK sparkat Rikard Norling. Efter detta ska styrelsen inom IFK jobbat på en lösning och den lösningen mynnade nu ut i att IFK Norrköping gör sig av med sin huvudtränare.

Jakten på en ny tränare har inletts och IFK Norrköping skriver själva i ett pressmeddelande; ”Målsättningen är att kunna presentera en ny tränare inom kort. Styrelsen förstår att det finns ett stort intresse kring vilka kandidater som är aktuella men kan av respekt för inblandade parter inte avslöja detta.”

Men splittringen inom klubben har även sipprat ner till planen och flera spelare har nu öppet sagt att de vill lämna klubben. En spelare som Simon Thern som har utgående kontrakt har sagt att han ser det som mycket osannolikt att han spelar vidare i IFK Norrköping framöver och även stjärnvärvningen innan säsongen Sead Haksabanovic ska öppet ha meddelat att han vill lämna klubben.

– Nu är det upp till klubben att säga sitt och försöka förhandla fram en deal, säger Haksabanovic i ett uttalande till Fotbolldirekt.

En spelare som tvärtom har gått ut och försvarat klubben i media är Jonathan Levi

– Det var inte alls kul att läsa det där, säger han till Aftonbladet gällande nyheten att tränaren Jens Gustafsson får lämna klubben.

Det återstår att se hur IFK Norrköping kommer hantera den här turbulensen och vad som kommer ut av detta. Supportarna har varit tydliga med att förtroendet för ordförande Peter Hunt är som bortblåst och har öppnat för att ta fram en motkandidat mot Hunt till de kommande årsmötet.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här