Foto:Bildbyrån

Uefa samlats igår i den slovenska huvudstaden Ljubljana för att diskutera framtidsplaner inom UEFA.

En del av agendan var att bestämma spelplats för finalerna till Champions League och Europa League kommande åren. Det är bekräftat att det blir Ryssland, Tyskland och England som kommer vara värdländerna närmaste åren för Champions League finalerna.

2021 kommer finalen spelas i St Petersburg i Ryssland, arenan tar idag in 56 191 personer. Krestovsky Stadium som namnet är på arenan var en del av projektet till VM i Ryssland 2018 och blev färdigbyggd under 2017. Den var även en värd för bland annat bronsmatchen i VM 18.

2022 spelas finalen i tyska staden Munchen på Allianz Arena. Finalen 2022 kommer vara 10 år efter man senast anordnade en Champions League final på arenan. 2012 var det Bayern Munchen som var ett av final lagen och hade chansen att vinna Champions League på sin egen hemmaplan men fick se sig besegrade i finalen mot engelska Chelsea. Allianz Arena rymmer 70 000 åskådare.

2023 har turen kommit till England och London, då finalen 2023 kommer att spelas på Wembley Stadium. Det är den 8e gången som en Champions League final spelas på jättearenan som rymmer hela 90 000 åskådare. Men redan innan 2023 kommer Wembley så värd för stora evenemang då det är här som semifinalerna och finalen i EM 2020 kommer att spelas.

Det bestämdes även vart finalen av Europa League 2021 ska spelas och valet för på den spanska staden Sevilla och arenan Ramón Sánchez Pizjuan. Arenan rymmer 43 883 personer. 2021 bestämdes även att UEFA Super Cup finalen ska spelas i den nordirländska huvudstaden Belfast.

Från och med säsongen 2021 kommer även en ny europeisk turnering för klubblag att startas upp och namnet på denna turnering fastslogs till UEFA Europa Conference League. Det är en turnering som kommer att vara för klubblag som inte lyckas kvalificera sig för Europa League. Vi kommer att gå ut med mer information kring turneringsformen och hur den kan påverka svenska lag i framtiden när allt är klart hur upplägget blir.

Uefa bestämde även att Nations League för landslag ska göras om från och med säsongen 2021 – För att läsa all information kring de nya reglerna och spelformen som tagits fram till Nations League så hänvisar vi till EM-fotboll.se.  

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här