Foto: Bildbyrån

De blev svenska mästare så sent som i höstas när Göteborg FC vann damallsvenskan. Och så sent som för två veckor sedan spelade Göteborg FC i Champions League mot Manchester City. Men nu väljer klubben att dra sig ur damallsvenskan och lägger ner elitsatsningen med omedelbar verkan.  

– Det finns inget kort svar på varför, men det blir bäst på lång sikt, säger klubbens ordförande Peter Bronsman till GP

Kopparbergs/Göteborg FC avslutar elitsatsningen 

Kopparbergs/Göteborg FC startade upp sin elitsatsning 2003, tanken var då att lyfte damfotbollen i Göteborg och 2020, 17 år senare hade man nått slutmålet. Göteborg FC stod som segrare i damallsvenskan i höstas och bärgat klubbens första SM-guld. Samtidigt spelade man Champions League spel och så sent som i mitten av december mötte man Manchester City i sextondelsfinalerna i turneringen. Där blev det förlust med totalt 5-1 och dagen efter den andra matchen i detta dubbelmöte ska ha spelats så beslutet om nedläggning ha tagits.

Idag 29/12 dryga två veckor efter beslutet fattades av styrelsen blev även spelare och ledare informerade om nedläggningen av klubben.

Beskedet kom som en chock inte bara från spelare och ledare utan även sportchefen Lasse Svensson var helt ovetande kring situationen.

”Jag ligger sjuk sedan snart två veckor i covid-19 och kan inte prata på grund av jobbig hosta. Jag fick informationen i morse och hade ingen aning om Peter Bronsmans planer” skrev han i ett sms till GP.

En annan som är förvånad kring beskedet som Göteborg lämnade under tisdagen är storsponsorn Prioritet Finans

– Det är inte bra. Det skickar amatörmässiga signaler, kan du skriva – bara genant, usch, säger företagets vd Nils Wiberg till Fotbollskanalen.

Såhär säger Peter Bronsman ordförande i Göteborg FC angående situationen på klubbens hemsida i ett pressmeddelande;

”Under nästan 20 års tid har vi utvecklat och drivit damfotbollen i Göteborg och Sverige framåt. Att trampa på i samma gamla fotspår är inget vi tror på. För att kunna hävda sig internationellt är jag övertygad om att damfotbollen bör integreras i och vara en likvärdig del, få ta del av samma resurser som herrfotbollen, i en elitklubb.  Det är förstås ett tråkigt beslut för oss att ta på kort sikt, men sett över lång sikt är det definitivt rätt beslut att ta nu”

Göteborgs beslutat att lägga ner verksamheten gör nu att alla spelare och ledare i föreningen är fria att hitta en ny klubb.

Morön erbjuds Göteborgs FC:s plats i Damallsvenskan

Då Göteborgs nedläggning gör att det blir en vakans i Damallsvenskan till säsongen 2021 kommer enligt regelverket laget som slutade trea i elitettan att erbjudas platsen. Det var Skellefteå-klubben Morön som slutade trea i tabellen och kommer därmed bli erbjudas en plats i Damallsvenskan.

– Morön står på tur, om de tackar nej går frågan vidare till Kalmar som slutade fyra, säger Stefan Alven, Sportchef för Elitfotboll Dam.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här