Foto: Bildbyrån

Lennart Johansson föddes 1929 och är mest ihågkommen för sitt arbete som ordförande i AIK, Svenska Fotbollsförbundet och UEFA. Efter en kort tids sjukdom har nu en av Sveriges mest legendariska ledare genom tiderna lämnat oss, 89 år gammal.

Lennart Johansson startade sin ledarkarriär som 12-åring när han tillsammans med en gäng kompisar startade IK Hjelm hemma i Bromma. Det första stora uppdraget var som ledamot i styrelsen för AIK Bandy, där han senare blev ordförande. Mellan 1962 och 1967 verkade han som ordförande för AIK Fotboll, och sen i huvudstyrelsen 1967 – 1980. Mellan 1985 och 1990 var han en mycket omtyckt ordförande för Svenska Fotbollsförbundet och fick därför den allsvenska mästarbucklan uppkallad efter sig.

”Med Lennart kom lugnet till fotbollsfamiljen och striderna mellan olika särintressen dog”. säger Lars-Åke Lagrell, som efterträdde Johansson som ordförande för Svenska Fotbollsförbundet.

Efter mer än ett decennium som ordförande i UEFA och vice president i FIFA, där han bland annat var med och grundade Champions League, är Johansson numera betecknad som en av Sveriges mest legendariska ledare genom tiderna.

Efter sin aktiva karriär inom den nationella och internationella fotbollen blev Johansson invald i svensk fotbolls Hall of Fame 2007. Motiveringen löd:

”Ett strålande exempel på en ledare sprungen ur den svenska folkrörelsetraditionen som utan pampfasoner alltid stått med båda fötterna på jorden”

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här