Fotot: Bildbyrån

Efter matchen mot Tyskland i fotbolls-VM i somras fick landslagsmittfältaren Jimmy Durmaz ta emot rasistiska påhopp och hot på sin Instagram. Tidigare i veckan fälldes den 17-åring som stod åtalad för hot mot Durmaz. Nu meddelar landslagsmittfältaren att han skänker både böter och skadestånd till organisationen Speak Up. 

Jimmy Durmaz byttes in i gruppspelsmatchen mot Tyskland och drog nästa omedelbart på sig en frispark som Toni Kroos förvaltade genom att avgöra matchen åt tyskarna. Efter matchen dränktes Durmaz Instagram-konto av besvikna fans som fyllde kommentarsfälten med personliga påhopp, hot och rasism.

Bland annat skrev en 17-årig växjöbo att ”Jag har din adress va på din vakt”. 17-åringen använde också ord som ”äcklig blatte” och uppmanade Durmaz att lämna Sverige.

I tisdags fälldes 17-åringen för olaga hot och förolämpning. Bötessumman skrev till 50 dagsböter á 50 kronor, samt 8000 kronor i skadestånd. Durmaz meddelar att han skänker hela summan till organisationen Speak Up, som arbetar med att förebygga kränkningar och mobbining på och utanför nätet.

På Instagram skriver Durmaz:

”Lagen och domstolarna har en stor betydelse för hur rasism och näthat kommer hanteras i framtiden. Mitt budskap gällande den fällande domen ang hoten mot mig och min familj är att jag hoppas på vägledande rättpraxis som kommer bidra till ett samhälle där den här typen av beteende inte är accepterande mot någon! Det är en viktig markering som behövs i samhället och ute på nätet.”

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här