Foto: Bildbyrån

Fem omgångar återstår av Superettan när Degerfors och Halmstad toppar tabellen och de båda nykomlingarna Ljungskile SK och Umeå är på väg nedåt. Här nedan sammanfattar vi hur det ser ut inför avslutningen av Sveriges näst högsta serie.

Denna speciella säsong i svensk fotboll går mot sitt slut. I Allsvenskan går Malmö mot guldet 0ch i Superettan håller två klassiska klubbar i svensk fotboll på att avancera till fotbollens finrum.

Fotbollsresultat.com har gått igenom avslutningen av Superettan och ska försöka sammanfatta den här nedan.

Serieledaren Degerfors

Den värmländska klubben Degerfors IF är bland de mest klassiska föreningar i fotbollssverige. Klubben har spelat i Allsvenskan vid 29 tillfällen och var med för första gången redan i slutet på 30-talet. Men klubben har sedan 1997 tillhört serierna under Allsvenskan.

Men nu är Degerfors alltså på väg tillbaka in i finrummet igen. Laget har under säsongen imponerat stort och skapat eko i svensk fotboll. Tränarduon med Andreas Holmberg och klubbens meste spelare genom tiderna, Tobias Solberg, har verkligen fått ihop laget på Stora Valla.

Det som sticker ut mest är den offensiva fotboll som tv-publiken bjudits på, samt den offensiva trion Johan Bertilsson, Villiam Dahlström och Victor Edvardsen, där de två sistnämnda är två riktiga fynd från Degerfors sida.

Degerfors har med fem omgångar kvar att spela nio poäng ned till Jönköping Södra på kvalplats. Man har också ett relativt enkelt schema framför sig, med två hemmamatcher i rad mot Akropolis respektive GAIS. Sedan följer AFC Eskilstuna på bortaplan, GIF Sundsvall hemma och till sist Ljungskile SK borta.

Med spelschemat och de redan många poängen i handen, har Degerfors ett guldläge att nå Allsvenskan för första gången sedan 1997, något som bör glädja de många klubblegendarerna, däribland den gamle stortränaren Tord Grip.

Övriga toppen

Förutom seriesuveränen Degerfors så har en annan klassisk klubb, Halmstads BK, imponerat stort under säsongen. Med veteranen Andreas Johansson i mittförsvaret och en mix av rutin och ungdomlighet ute på planen, så har Magnus Haglund och hans mannar verkligen fått till det. Laget spelar med en stor kontinuitet och stabilitet, vilket bärgar för en andraplacering i tabellen. Utropstecknet i laget är helt klart Samuel Kroon, som anslöt till klubben från division 1 och leder assistligan i hela Superettan med tio målgivande passningar.

I toppen finns även Andreas Brännströms Jönköping Södra på en tredjeplats tillika kvalplats. Laget har följt med där uppe under hela säsongen och har fortfarande chansen att nå topp två. Man har dock i skrivande stund åtta respektive nio poäng upp till Halmstad och Degerfors. Jönköping Södra spelar ikväll (måndag) en viktig match mot IK Brage, där man kan rycka ifrån Smålandskonkurrenten Öster.

Just Öster ligger för tillfället på samma poäng som J-Södra men tappade viktiga poäng under gårdagen mot Örgryte. Laget har imponerat under säsongen med sin stabilitet och emellanåt effektivitet. Petar Petrovic har varit klubbens utropstecken.

Förutom de fyra: Degerfors, Halmstad, Jönköping och Öster, så finns endast en liten chans att GIF Sundsvall eller Akropolis ska nå topp tre. Gapet på sju-åtta poäng känns för stort med endast fem omgångar kvar.

Botten

I botten finns två nykomlingar från förra säsongens division 1 norra och södra. Umeå FC hade inför säsongen svårt att ersätta sina stjärnor från i fjol och fick istället leta nyförvärv i lägre divisioner. Amerikanen Brian Clarhaut har stundtals fått ordning på laget, men stabiliteten har saknats i nykomlingen. Därför ligger laget nästsist med endast 18 poäng inspelade.

Den andra nykomlingen i botten är Ljungskile SK. Den bohuslänska klubben spelade bländande fotboll i division 1 södra i fjol, men har inte fått det att stämma alls i år. Laget har gjort en del bra insatser, främst under mittenperioden av serien, där man gjort bra insatser men tappat poäng i slutet på matcherna. Till slut kom droppen efter förluster mot GAIS och Dalkurd och klubblegendaren Jörgen Wålemark fick lämna tränarposten och bli ersatt av Tor-Arne Fredheim. Sedan Fredheims intåg har LSK tagit tre av sex möjliga poäng och möter ikväll (måndag) GIF Sundsvall hemma på Skarsjövallen.

Jumbon och nästjumbon får sikta på att som bäst nå kvalplats nedåt. Där befinner sig för tillfället Trelleborgs FF och AFC Eskilstuna, som båda inför säsongen såg intressanta ut. Det är dock en tajt serie i år, där både TFF och Eskilstuna kan avancera uppåt flera placeringar i tabellen om man får det att lossna på slutet.

Hela tabellen i Superettan hittar du här.

Statistik Superettan 2020, i omgång 25:

Skytteliga, topp fem:

 1. Pontus Engblom, GIF Sundsvall, 17
 2. Johan Bertilsson, Degerfors, 15
 3. Victor Edvardsen, Degerfors, 14
 4. Rasmus Wiedesheim-Paul, Halmstad, 13
 5. Samuel Nnamani, AFC Eskilstuna, 11

Assistliga, topp sex:

 1. Samuel Kroon, Halmstad, 10
 2. Erik Lindell, Degerfors, 9
 3. Villiam Dahlström, Degerfors, 9
 4. Axel Lindahl, Degerfors, 9
 5. Sadat Karim, Halmstad, 8
 6. Wilhelm Loeper, AFC Eskilstuna, 8

Hållna nollor, topp fem:

 1. Malkolm Nilsson, Halmstad, 15
 2. Damir Mehic, Öster, 9
 3. Frank Pettersson, Jönköping Södra, 7
 4. Ismael Diawara, Degerfors, 6
 5. Mathias Karlsson, GAIS, 6

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här