Foto: Bildbyrån

Ikväll spelas finalen i Svenska Cupen för herrar. IFK Göteborg tar emot Malmö FF hemma på Gamla Ullevi i en final mellan två klassiska lag inom svensk fotboll.

Svenska Cupen-finalen spelas ikväll torsdag 17.45 och sänds på TV12 och C More. In till finalen kommer ett formstarkt lag i Malmö FF och ett möjligen mindre formstarkt lag i IFK Göteborg. Blåvitt har spelat en bra fotboll under sommaren men dragits med svåra skador, laget har även haft svårt att göra mål i sina matcher. Därför har det blivit en del kryss i den allsvenska kolumnen och kanske därför värvade man in en toppforward i absoluta toppklass i Superettan, Christian Kouakou.

Malmö FF å sin sida har varit formstarka på slutet och fått igång Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin, som stänkt in mål. Malmö FF får helt klart ses som favoriter till matchen.

Förutsättningar: 

De två lagen tävlar i första hand om den så åtråvärda Gustav VI Adolfs pokal, till vinnaren av Svenska Cupen. Men det står också en Europaplats på spel. Malmö FF är i och med sin andraplats i fjol redan kvalificerade för kvalet till Europa League, men för IFK Göteborgs del så behöver man vinna Svenska Cupen för att nå Europaspel. Om Malmö FF skulle vinna cupen, så går Europaplatsen till tabellfyran i förra årets allsvenska, vilket i sådant fall skulle bli AIK.

Vägen hit:

IFK Göteborgs väg till finalen har varit lång. Efter att ha tagit sju poäng i gruppspelet i början av året mot Sirius, Sollentuna och Västerås avancerade laget till kvartsfinal. Där väntade förhandsfavoriterna Hammarby i slutet på juni. Matchen blev en jämn sådan och skulle till slut gå till förlängning där Blåvitt drog det längsta strået efter mål av Hosam Aiesh och Sargon Abraham.

Förlängning skulle det bli även i den kommande semifinalen mot IF Elfsborg på bortaplan. Där stod matchen 0-0 fram till den 98:e matchminuten när vänsterbacken Victor Wernersson gjorde det matchavgörande målet som tog Blåvitt till cupfinal.

Malmö FF:s väg har möjligen varit lite mer spikrak. Efter tre raka segrar i gruppspelet mot Syrianska, Karlskrona och AFC Eskilstuna avancerade Malmö till kvartsfinal där ett stormöte mot AIK väntade.

Ett stormöte som till slut endast handlade om Malmö FF, som vann med 4-1 och fick dra lotten Mjällby i semifinal, en lott som på förhand såg enkel ut.

Men enkelt är det aldrig i Svenska Cupen. Ett formstarkt Mjällby tog emot Malmö hemma på Strandvallen. Och det skulle bli svårt för MFF. Matchen stod sig 0-0 fram till den 122:a matchminuten, när Isaac Kiese Thelin fick chansen att avgöra matchen från straffpunkten. Men Mjällbys finska målvakt Carl-Johan Eriksson räddade straffen elegant och tog istället matchen till en straffläggning.

En straffläggning som Malmö till slut vann, och kunde därmed avancera till cupfinal, men det satt långt inne.

Matchen spelas 17.45 och sänds på C More.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här