Foto: Bildbyrån

Först begärde GAIS segern med 3-0. Sen vägrade man spela. Och nu ser man det som en vinst att acceptera förlusten?

Man brukar säga att det är dem som är redo att ställa sig upp och lämna bordet som har bäst chans att vinna en förhandling. Jag förstår att GAIS anser att IFK Göteborg bör stå tills svars för sättet deras supportar uppträdde på i början av andra halvlek i tisdagens Svenska Cupen-derby. Ledningen gör därför helt rätt i att stå upp för målvakten Marko Johansson som skadades av dem inskjutna raketerna. Det jag inte förstår är hur man från ett GAIS-perspektiv anser att en walk over är det bästa sättet att lämna bordet på.

Att matchen inte skulle spelas färdigt samma kväll var både IFK Göteborg, GAIS, polisen och domaren eniga om. Att GAIS ställde in matchen dagen efter på grund av Johanssons skada köper jag också. Varför skulle dom tvingas till ett ofrivilligt byte på en nyckelposition på grund av vad IFK:s supportrar gjorde?

Men i och med att man vägrade spela klart matchen var man också tvungna att löpa linan ut.  Enligt klubbchefen Erik Bergqvist ansåg man att “allt annat än att klubben tilldöms segern med 3-0 vore en förlust för fotbollen” och ett bevis på svensk fotboll accepterar “omfattande ordningsstörningar”.  Så varför stod man inte på sig? Bästa sättet för att skipa rättvisa åt sin målvakt hade varit att sätta press på SvFF och IFK Göteborg att åta sig ansvaret för vad som hänt. Där ingår också att acceptera konsekvenserna, som GAIS mycket väl hade kunnat vara med och styra om man hade valt att driva ärendet vidare.

Istället valde man att lämna walk over för att “helt stänga frågan”, som man själva uttryckte det. Enligt regelboken är det automatisk en 3-0 förlust och nu var det istället IFK Göteborg som fick be om att inte behöva vinna på walk over. Nu riskerar GAIS även att uteslutas från att delta i nästa års Svenska Cupen.

Så vad har man vunnit på detta? Visst, man stod fast vid sina principer och vägrade spela då man tyckte skandalen tog energi från fotbollen. Men om GAIS stänger frågan bidrar man inte längre till att de ansvariga ska stå till svars. Genom att ställa in fotbollsmatcher låter man sabotörerna vinna.

Hade det inte varit bättre att stanna vid bordet istället för att lämna med en förlust?

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här