Även om det bara är några enstaka månader mellan november och mars hinner alltid den allsvenska abstinensen tränga sig på i takt med att vårtecknen blir fler. Som tur är finns det inget säkrare vårtecken än när ett allsvenskt lag åker på torsk i svenska cupen.

Igår stod jag, tillsammans med cirka 300 andra, under den lysande solen på ett sjugradigt Rosvalla när div.1-laget Nyköping BIS tog emot allsvenska Örebro SK. Favoritskapet låg inför matchen med all rätt på Örebro. Inte bara med tanke på lagens plats i seriesystemet, utan också med tanke på tidigare resultat i cupen. Efter Nyköpings tunga 3-0 förlust mot IFK Göteborg och Örebros vinst mot GAIS var det nog inte många besökare som räknade med att få sig en nagelbitare till det ljumna kioskkaffet. Kanske allra minst den stora skaran medföljande Örebro-supportrar som värmde upp söndagseftermiddagen med sina unisona sånger. Men så blev det. I den 56:e minuten rullade amerikanska nyförvärvet Jason Romero in 1-0 till hemmalaget, vilket också blev matchens enda mål. Samtidigt knep division 1-kollegorna Norrby, Eskilsminne och Frej poäng från AIK, Hammarby och Elfsborg. Hur mycket dom allsvenska lagen än hatar att tappa poäng mot kvarterslag från lägre divisioner är det för oss andra den absolut bästa medicinen för att dämpa abstinensen efter svensk fotboll – och livsviktigt för svenska cupens överlevnad.

Skrällarna får cupen att leva

Låt oss fantisera om ett alternativt, ändå tänkbart, scenario som kanske egentligen stämmer bättre överens med dom allmänna förhandsförväntningarna. Örebro skrattar komfortabelt in 3-0 mot Nyköping, AIK rullar ut Norrby med 4-1, Hammarby springer över Eskilsminne redan i första halvlek och Elfsborg kontrollerar Frej i 2×45. Ingen höjer på ögonbrynen. En Norrby-spelare kanske till och med frågor om han kan få en signerad Henok Goitom-tröja att ge till sin gudson. Svenska Cupen lunkar därefter förutsägbart vidare och intresset sjunker, både bland allsvenska- och lokala supportrar.

Verkligheten är som tur är en annan. Svenska Cupen lever. Kubanerna fick åka tillbaka till Örebro med svansen mellan benen efter att Nyköping krigat sig till 1-0, Norrby fick med sig 1-1 mot svenska mästarna, Eskilsminne tog poäng hemma mot Hammarby och Frej kryssade borta mot Elfsborg.

Svensk fotboll är som bäst när till och med etablerade lag från Allsvenskan har en klump i halsen när bussen parkerar på en sliten idrottsanläggning och ett division 1-lag står på andra sidan. När varje liten håla går man ur huse i slutet av februari för att samlas runt fotbollen.

Tussilagos och fågelkvitter i all ära, men det är vårtecken för mig.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här