Foto: Unsplash

Champions League, Europa League och nu även Europa Conference League. I år är det premiär för den tredje internationella ligan för europeiska klubblag . Kvalificeringen är i full gång och nu kliver de svenska klubbarna in i leken.

Den nystartade ligan inleder nu sin allra första säsong och än så länge har den första kvalrundan hunnit med att klaras av. Här ingick dock inga svenska lag, men inom kort kommer den andra kvalificeringsrundan inledas där Elfsborg, Hammarby och Häcken ansluter. Elfsborg ställs här mot moldaviska Milsami Orhei. Hammarby får möta slovenska Maribor och för Häcken väntar skotska Aberdeen. Lagen kommer göra upp i ett dubbelmöte, där de första matcherna spelas nu på torsdag. En vecka senare sker returen och lagen med flest mål då avancerar vidare i kvalificeringen.

Redan i måndags lottades paren till den tredje kvalificeringsrundan dit de tre svenska klubbarna har möjligheten att ta sig. Där stod det klart att Elfsborg vid ett avancemang får möta Velež  från Bosnien & Hercegovina, eller AEK Athens från Grekland vid ett avancemang. Hammarby ställs då mot Serbiens Čukarički eller Sumgait från Azerbajdzjan, samtidigt som Häcken får spela mot Österrikiska Austria Wien eller Islands Breidablik. Dessa matcher äger rum i början av augusti och följs sedan av den sista kvalrundan innan gruppspelet inleds i september.

Från och med den sista kvalrundan och fram till och med slutspelet finns det möjligheten för Lag ifrån Europa League att ansluta till ligan. Detta sker enligt ett liknande upplägg som för lagen som slås ut ur Champions League och istället för fortsätta säsongen i Europa League.

Datum för Europa Conference League 2021/2022

Här listar vi alla viktiga datum för den kommande säsongen av Europa Conference League

Lottning för första kvalomgången: 15 Juni
Lottning för andra kvalomgången: 16 Juni
Första kvalomgången: 8 & 15 Juli
Lottning för tredje kvalomgången: 19 Juli
Andra kvalomgången: 22 & 29 Juli
Lottning för playoffen: 2 Augusti
Tredje kvalomgången: 5 & 12 August
Playoff: 19 & 26 Augusti

Lottning för gruppspelet: 27 Augusti
Gruppspelet: 16 & 30 September, 21 Oktober, 4 & 25 November, 9 December

Lottning för slutspels-playoff: 13 December
Slutspels-playoff: 17 & 24 Februari 2022
Lottning för åttondelsfinalerna: 25 Februari 2022
Åttondelsfinaler: 10 & 17 Mars 2022
Lottning för kvartsfinaler och semifinaler: 18 Mars 2022
Kvartsfinaler: 7 & 14 April 2022
Semifinaler: 28 April & 5 Maj 2022
Final: 25 Maj 2022

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här