Fyra lag gör upp om titeln i Svenska Cupen 2023 den 18 maj, både på herrsidan och damsidan. Detta står klart efter en helg full av cupfotboll. Se en sammanfattning av cupsemifinalerna nedan och spelschemat för finalerna.

Damer

Under helgen 18-19 mars har det spelats semifinaler i Svenska Cupen. På damsidan stod BK Häcken, Kristianstads DFF, Hammarby IF och Piteå IF inför semifinalspelet.

Först ut var Göteborgslaget Häcken mot Kristianstad under lördagen. Finländskan Emmi Alanen gav bortalaget Kristianstad ledningen på Bravida Arena till 0-1 med en nick. Skåningarna fick sedan bästa möjliga möjlighet att utöka till 0-2 med en straffspark precis innan halvtidsvilan. Backen Jordan Brewster kunde dock inte förvalta straffen utan sköt densamma stenhårt i ribban. 0-1 in till halvtid alltså.

I den 54:e minuten kvitterade istället den svenske landslagsanfallaren Anna Anvegård till 1-1 för Häcken och gav Hisingslaget en väg tillbaka in i matchen. Semifinalen fick sedermera bli en rejäl rysare till slut. I de absoluta slutminuterna (90+1) slogs en djupledsboll till danskan Stine Larsen. Häcken-spelaren rundade Kristianstads målvakt och sköt slutligen in 2-1 till hemmalaget från Hisingen, ett mål som blev matchavgörande. BK Häcken tog sig till Svenska Cupen-final efter en fin vändning i andra halvlek och slutresultatet till 2-1.

I söndagens cupfinal på damsidan möttes Hammarby IF och Piteå IF på Kanalplan i Stockholm. Matchen skulle avgöras i förlängningsspelet efter 1-1 under ordinarie matchtid. Sara Kanutte Fornes (Hammarby) och Anam Imo (Piteå) gjorde varsitt mål i varsin halvlek under ordinarie matchtiden. I förlängningsspelet var det dock inte mycket att orda om. Med hemmapubliken i ryggen kunde Hammarbys Simone Boye Sörensen nicka in 2-1 efter fyra minuter i förlängningen. Sedan ökade Hammarby på till 3-1 genom unge Matilda Vinberg precis innan första förlängningskvartens slut. ”Bajen” spikade slutresultatet till 4-1 i den andra förlängningskvarten genom Madelen Janogy och knep en finalplats i Svenska Cupen.

Hammarby får hemmaplansfördel i cupfinalen mot Häcken den 18 maj, något som lottades under söndagen.

BK Häcken – Kristianstads DFF, 2-1 (0-1)

Målskyttar BKH: Anna Anvegård, Stine Larsen.
Målskytt KDFF: Emmi Alanen.

Hammarby IF – Piteå IF DFF, 4-1 e.förl (1-0)

Målskyttar HIF: Sara Kanutte, Simone Boye, Matilda Vinberg, Madelen Janogy.
Målskytt PIF: Anam Imo.

Herrar

Herrarnas första cupsemifinal spelades i Hällevik under lördagen när Hammarby IF gästade Strandvallen och Mjällby AIF. Hemmalaget formerade ett fysiskt starkt lag mot ett ungt Hammarby. Hemmalaget Mjällby satte tidigt ribban med ett rakt anfallsspel och hårt jobb och gav inte ”Bajen” några farliga målchanser. I den 38:e matchminuten höll sig Alexander Johansson framme och rakade in 1-0 till hemmalagen efter en målvaktsretur. Hammarby jagade en kvittering i andra halvlek men hade förvånansvärt svårt att skapa chanser på Strandvallen. Mjällby var närmast ett utökande ledningsmål men matchen slutade till sist 1-0 till laget från Listerlandet. Mjällby är därmed klara för sin allra första final någonsin i Svenska Cupen efter en formidabel insats. Hammarby utslaget och missade därmed chansen till sin tredje raka cupfinal.

I söndagens möte drabbades ettan och tvåan från fjolårets allsvenska samman när BK Häcken tog emot Djurgården på Bravida Arena. Ett piggt och rappt Häcken tog tag i taktpinnen direkt mot ett något tröttare Stockholmslag efter tätt matchande i Europa senaste tiden. Häcken dominerade första halvlek och satte två sena mål i halvleken efter slarv från Djurgården. Lars Olden Larsen satte 1-0 efter 34 minuter och Ibrahim Sadiq utökade ledningen tre minuter senare. Med 2-0 i halvtid kändes Häcken bekväma inför andra halvlek där dock Djurgården kom upp i en helt annan nivå. När blåränderna såg ut att få bättre bett på de svenska mästarna kom dock en ny kalldusch när Ibrahim Sadiq rullade in 3-0 efter fint förarbete från Benie Traoré och Kristoffer Lund och matchen kändes över redan i matchminut 57. Djurgården försökte borra igenom Häcken i matchens sista halvtimme och ska ha cred för insatsen men ett för dagen starkt BK Häcken ville inte släppa in något mål. Matchen slutade 3-0 till Häcken som i och med detta tog sig till final i Svenska Cupen tillsammans med sitt damlag som tog sig vidare under lördagen (se ovan).

Mjällby AIF får hemmaplansfördel i herrarnas cupfinal efter lottning under söndagen. Matchen spelas därmed på Strandvallen den 18 maj.

Mjällby AIF – Hammarby IF, 1-0 (1-0)

Målskytt MAIF: Alexander Johansson.

BK Häcken – Djurgårdens IF, 3-0 (2-0)

Målskyttar BKH: Ibrahim Sadiq 2, Lars Olden Larsen.