För andra året i rad så anordnade Sportbladet ”Damallsvenskans Bästa” för att ge pris till spelare i Damallsvenskan som utmärkt sig under säsongen. Nedan listar vi samtliga vinnare.

Damallsvenskan är slut för den här gången och FC Rosengård blev svenska mästare och tog sitt tolfte guld någonsin i Sveriges högstaserie. Men förutom malmöiternas framgångar kollektivt så har fleras spelare utmärkt sig individuellt på flera sätt.

Rosengård var också tillsammans med Hammarby och BK Häcken de lag som var mest representerade bland de individuella pristagarna. Rosengårds serbiska mittfältare Jelene Cankovic vann pris som årets mittfältare bland annat medan Katrine Veje blev årets back. Jonas Eidevall (idag i Arsenal) och Renée Slegers får dela på priset som årets tränare, då den sistnämnda tog över efter Eidevalls avsked under säsongen.

Förutom några individuella spelarpriser så delades också Sportbladets hederspris ut. Det delades i år ut till Isabella Sandström, 11, och hennes pappa Simon Sandström. De båda engagerade sig stort i att anordna den stora publikmatchen mellan Hammarby och AIK på Tele2 Arena, när det damallsvenska publikrekordet slogs. Detta var Sportbladets motivering till priset:

”En fotbollsmatch har allt som oftast en vinnare eller en förlorare. Men det finns alldeles speciella tillfällen där alla är vinnare. Som när ett damallsvenska lag publikrekord ryker all världens väg.
När det är en omöjlighet att dela ut 18 537 priser får det historiska publikrekordet personifieras av två av de som starkast bidragit till att det skrevs svensk fotbollshistoria den där söndagen i oktober.
Det var Isabellas fråga, om varför det var så få på plats på Kanalplan en vårdag 2019, som väckte en tanke. Det var Simons engagemang och driv, via sitt breda Hammarbynätverk, som väckte en grönvit supporterrörelse. Samma grönvita supporterrörelse som satte en ny standard för vad en damallsvensk match kan, och ska, vara.
Tack för att ni var två av matchhjältarna i den match vi alla vann”.

Skytteligasegraren i Damallsvenskan blev Stina Blackstenius. Hon vann pris som ”årets forward” men landslagsstjärnan tog också hem priset som ”årets MVP”, alltså mest värdefulla spelare.

Vinnarna i Damallsvenskan Bästa

Årets målvakt:
Jennifer Falk, BK Häcken

Årets genombrott:
Emilia Larsson, Hammarby IF

Årets back:
Katrine Veje, FC Rosengård

Årets mittfältare:
Jelena Cankovic, FC Rosengård

Ungdomarnas Pris:
Alice Carlsson, Hammarby IF

Årets tränare:
Renée Slegers/Jonas Eidevall, FC Rosengård

Årets forward:
Stina Blackstenius, BK Häcken

Sportbladets Hederpris:
Isabella Sandström och Simon Sandström

Årets mål:
Guro Pettersen, Piteå IF

Årets MVP:
Stina Blackstenius, BK Häcken