Damlandslaget är klart för VM-spel. Detta efter 1-1 mot Irland på Gamla Ullevi. Kosovare Asllanis sena kvittering gav Sverige VM-platsen med en omgång kvar av det svenska VM-kvalet.

Under tisdagskvällen så avgjordes Sveriges nästa stora mästerskapssommar. För redan nu i sommar så ska ju Sverige som bekant spela EM 2022 i England. Och efter 1-1 mot Irland hemma på Gamla Ullevi så står det klart att svenska folket kommer att få njuta av ännu ett stort mästerskap även nästa år.

Matchen mot Irland var viktig, då Sverige alltså kunde knycka VM-platsen i förtid. Det enda som krävdes var att ta en poäng mot ett tufft spelande Irland. Irländskorna spelade tajt defensivt från start medan Sverige ägde mycket boll och försökte ta sig igenom den gröna irländska muren.

Med några skapade svenska chanser i första halvlek så såg halvleken ut att förbli mållös. Men när Irland fick sin första möjlighet med bara ett par minuter kvar av halvleken så kom också det första målet. Efter en lång frispark så hamnade bollen till slut hos Katie McCabe i andravågen som i sin tur sköt in 0-1 bakom Hedvig Lindahl. Detta efter en oturlig studs på en svensk försvarare.

Kallduschen i första halvlek tände ändå Sverige en aning. I andra halvlek så kom de ut och fortsatte att skapa massa målchanser och denna gång i något högre tempo. Men det var svårt att borra sig igenom det irländska försvaret samt deras storspelande målvakt.

Det dröjde ända fram till matchminut 78 innan målet kom. Filippa Angeldahl slog en fin boll mot nyss inbytte Olivia Schough som i sin tur på en touch passade fram till Kosovare Asllani som kunde peta in kvitteringsmålet till 1-1.

Gamla Ullevi jublade högt och många förstod att detta nog var målet som tog Sverige till VM. Vilket också blev fallet. Irland såg nöjd ut med en poäng mot världstvåan Sverige medan blågult jagade ett segermål. Men 1-1 efter 90 minuter och den poäng som räckte för att Sverige skulle bli klara för spel i VM 2023.

Nästa kvalomgång är i september då Sverige möter Finland. Men då i en match som inte betyder något speciellt, då Sverige alltså redan är klara för nästa års världsmästerskap.