Foto: Bildbyrån

Som Fotbollsresultat skrivit om tidigare avbröts tisdagens Svenska Cupen-match mellan IFK Göteborg och GAIS på grund av pyroteknik på IFK-läktaren. Efter diverse turer beslutade GAIS att inte spela klart matchen och lämnade istället walk over. Nu har SvFF:s disciplinnämnd beslutat att tilldela GAIS segern med 3-0.

Enligt reglerna ska ett lag som lämnar walk over automatiskt bestraffas med en 0-3-förlust. Beslutet låg slutligen hos SvFF:s disciplinnämnd som fick uppdraget att ta ett beslut kring de sportsliga konsekvenserna. Men istället för en förlust tilldelades GAIS segern med 3-0.

Disciplinnämnden motiverar sitt beslut med att huvuduppgiften var att avgöra de sportsliga konsekvenserna för den avbrutna matchen, och alltså inte frågan om en eventuell walk over. Beslutet har därför grundats på dem regler som finns kring supportrar som orsakar en avbruten match. Disciplinmänden skriver i sitt beslut att det därför är IFK Göteborg som bör straffas.

”Det är klarlagt att det är Göteborgs supportrar som antänt och kastat pyrotekniken. Det har i sin tur lett till att matchen har avbrutits. Enligt huvudregeln ska alltså den förening vars supportrar har orsakat att en match avbrutits, förlora matchen, dvs. i detta fall Göteborg. Frågan är då om undantagsregeln vid särskilda skäl kan användas. Undantagsregeln tar först och främst sikte på den situationen att det inte går slå fast om det är något lags supportrar som har orsakat avbrottet. Det är det som framgått inte fråga om här.”

Blåvitt har meddelat att man avsäger sig rätten att överklaga.

Samtliga lag i grupp 8 står efter beslutet på tre poäng. I den sista omgången ställs GAIS mot Nyköping medan IFK Göteborg tar emot Örebro.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här