Foto: Bildbyrån

Enligt Uppdrag Granskning ska en skenförsäljning av en restaurangbarack ha räddat Östersunds FK:s elitlicens till Superettan. Svenska Fotbollsförbundets licensnämnd ska nu följa upp ärendet. 

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg står sedan december åtalad för fyra typer av ekobrott: Grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. I Uppdrag Gransknings program om Daniel Kindberg framgår det att klubben, genom Kindberg, ska ha använt ekonomisk doping i form av en restaurangbarack för att klara elitlicensen till Superettan 2012. Baracken ska enligt Uppdrag Granskning ha skänks till Östersunds FK. Klubben iscensatte sedan en försäljning av baracken, som redovisades som en tillgång värd omkring 3,1 miljoner kronor. En försäljning som Östersunds dåvarande revisor, enligt Östersunds Posten, beskrev som mycket viktig. Enligt tidningen ska revisorn ha skrivit i revisionsberättelsen att ”Försäljningen av byggnaden är av avgörande betydelse för såväl föreningens likviditetsbehov under 2013 som för storleken på redovisat eget kapital”.

Enligt Uppdrag Granskning visade revisionen positiva siffror tack vare baracken, och Östersunds elitlicens godkändes därför.

Oroväckande Uppgifter

Nu ska Svenska Fotbollsförbundets licensnämnd följa upp informationen från Uppdrag Granskning.

”Det är så klart oroväckande uppgifter när man hör något sådant här. Det är delvis nya uppgifter för oss, men vi tar åt oss och kommer att följa upp. Sedan får vi se vad det kommer att få för konsekvenser”, säger nämndens ordförande Richard Johnsson till SVT.

Johnsson säger också att det inte är aktuellt att riva upp beviljade licenser, men att det kan få konsekvenser för framtiden.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här