Foto: Bildbyrån

Att kampen om SM-guldet är ett hett ämne är nog de flesta överens om. Riktas däremot blickarna mot botten av tabellen inser man ganska snabbt att striden där nere är minst lika intressant. Ett antal lag riskerar att åka ur – frågan är; vilka blir det?

Hela säsongen har präglats av en enorm jämnhet i tabellen. Från första- till sistaplats egentligen. Ett exempel på detta är den inte alltför stora poängskillnaden mellan tiondeplacerade Helsingborgs IF och AFC Eskilstuna på 16:e plats. Trots en klar positionsskillnad i tabellen, skiljer det sig endast elva poäng mellan lagen.

Kampen är hård och många riskerar att ramla ur. I botten ser det ut så här:

Tabell botten

Bilden är hämtad från allsvenskan.se

Formen sviktar hos de flesta och med tre återstående omgångar behöver respektive lag växla upp.

Sirius har gått riktigt knackigt. De hade förlorat tre raka matcher, men lyckades sedan ta en oerhört viktig seger i matchen mot Helsingborgs IF senast. För Kalmar FFs del ser det däremot ännu mörkare ut. Laget har endast en vinst på de sju senaste matcherna. I Östersund har man lyckats nå nya, svårslagna, misslyckanden. De befinner sig i en ekonomisk kris för tillfället och har tolv raka matcher utan vinst. Under de fem senaste har de dessutom förlorat mot lag som Falkenbergs FF och Kalmar FF.

Men för GIF Sundsvall har vinden vänt. De har spelat upp sig rejält på sistone. Endast en förlust på de fem senaste matcherna och tre raka utan någon torsk.

Falkenberg går fortsatt dåligt, precis som de gjort under hela säsongen och AFC Eskilstuna kan vi i princip skriva av.

Det är inte helt otänkbart att ”Giffarna” går om Östersund och att de senare får kvala för att försöka hålla sig kvar. AFC och FFF får vi troligtvis se i Superettan under det kommande året.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här