Foto: Bildbyrån

Alla de fyra svenska klubbarna Djurgården, Malmö FF, Hammarby och IFK Göteborg kommer att delta i den andra kvalomgången till Europa League. För Djurgården handlar det om en andra chans att nå europeiskt gruppspel efter att laget förlorade i Champions League-kvalet. IFK Göteborg kliver som svenska cupen mästare in i turneringen i den här omgången medans de för Malmö FF och Hammarby bli andra steget på vägen mot Europa League-gruppspel. 

I och med att coronapandemin satte stopp för fotbollen och allt har fått flyttas fram och effektiviserats så spelas alla kvalrundor i enkelmöten istället för de vanliga dubbelmötena som det varit tidigare år. Hammarby, Djurgården och IFK Göteborg blev alla lottade att spela sina matcher på hemmaplan i den här omgången medans Malmö FF fick lotten att spela på bortaplan.

Det är väldigt blandade motstånd som kommer stå på andra sidan planen för de svenska lagen. Djurgården som kommer till kvalet från Champions League har därmed lottats in i seedningsgruppen där andra lag som också förlorade kvalet i Champions League hamnat vilket gjorde att de slapp lottas mot de tuffare motstånd som finns med i kvalet.

Lotten för Djurgården föll på FC Europa från Gibraltar. FC Europa föll i sin kvalomgång till Champions League med 5-0 mot Röda Stjärnan. FC Europa är på pappret en riktig drömlottning för Djurgården där allt annat en seger på hemmaplan för Djurgården är ett fiasko.

För de tre övriga svenska lagen som kvalar till Europa League så hamnade de i den ordinarie seedningsgruppen.

Malmö FF har genom sina framgångar i Europa de senaste åren dock fått upp en sådan bra ranking poäng att laget var seedade i lottningen och därmed lottades mot lag med sämre ranking. Lotten föll på Budapest Honved som slutade på en femteplats i den ungerska ligan. Men tack vare sin vinst i ungerska cupen tog de en plats till Europa-kvalet. Malmö FF ska vara stora favoriter till den här matchen men bortaplanen kan ställa till de något för MFF men som med sin Europarutin ska kunna lösa detta och ta sig vidare till nästa omgång.

För Hammarby och IFK Göteborg som inte var seedade i lottningen kunde de ha fått möta lag som Tottenham och Milan i den här omgången. Riktigt så tufft blev det inte för något av lagen men likväl svåra lottningar där IFK Göteborg drog nitlotten.

Hammarby ska spela mot polska Lech Poznan som förra säsongen slutade två i den polska ligan bakom segrarna Legia Warzawa. Senast Lech Poznan spelade europaspel var säsongen 2018/2019 då åkte laget ut i tredje kvalomgången till Europa League efter att ha förlorat mot belgiska Gent med totalt 4-1. Detta är en match utan tydlig favorit där Hammarby kan ha fördel med hemmaplanen och konstgräs. Lech Poznan som precis har dragit igång sitt ligaspel har inte direkt imponerat i inledningen där man inlett med en förlust och ett oavgjort resultat.

IFK Göteborg fick den svåraste lottningen av de svenska lagen. FC Köpenhamn ska ta sig över sundet och besöka Gamla Ullevi, ett FCK som har stor erfarenhet av europeisk fotboll. Köpenhamn slutade förra säsongen tvåa i den danska ligan ställdes även under förra säsongen mot svenskt motstånd i europeiskt sammanhang. FCK och Malmö FF lottades i samma grupp i Europa League. FC Köpenhamn gjorde en imponerade insats förra säsongen i Europa League som på grund av coronapandemin drog ut på tiden. Så så sent som drygt en månad sedan spelade FCK kvartsfinalen mot Manchester United i en match som FC Köpenhamn imponerade stort men tillslut föll med 1-0. IFK Göteborg ska inte räknas bort helt men med tanke på hur laget presterat i allsvenskan under säsongen kontra motståndets kaliber så är FCK helt klart favoriter att ta sig vidare i den här matchen.

Europa League-kvalomgång 2

Onsdag 16/9

19.00
Hammarby – Lech Poznan – Sänds på SportExpressenPlay

Torsdag 17/9

18.00
IFK Göteborg – FC Köpenhamn – Sänds på SportExpressenPlay

19.00
Djurgårdens IF – FC Europa – Sänds på
Budapest Honved – Malmö FF – Sänds på

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här