Foto: Bildbyrån

Fulham är åter tillbaka i Premier League efter att laget studsat tillbaka till högsta divisionen efter en säsong i Championship. Det var efter tisdagskvällens playoff final där Fulham vann med 2-1 över Brentford efter en dramatisk förlängning och därmed säkrade sin plats till Premier League nästa säsong. 

Playoff finalen i Championship där en Premier League plats ligger i potten har ofta kallats världens dyraste match då en plats i Premier League garanterar minst 1 miljard i intäkter för den vinnande klubben.

I årets playoff final så ställdes Fulham och Brentford mot varandra. Fulham slutade fyra i ligan och Brentford på en tredjeplats och hade tagit sig till playoff finalen genom att besegra Cardiff respektive Swansea i sina semifinaler.

Brentford med svenske Pontus Jansson i truppen kunde under kvällen ha säkrat spel i Englands högsta serie Premier League för första gången sedan säsongen 1946/1947. Men så blev alltså inte fallet efter att Fulham kunde ta hem segern efter att ha vunnit ”miljardmatchen” med 2-1.

Men segern satt långt inne och det skulle bli stor dramatik när matchen tillslut fick avgöras i förlängning, detta efter att matchen slutat 0-0 under ordinarie tid.

Det var först i den 105 minuten som det första målet kom och det från en oväntat målskytt som skulle bli kvällens stora hjälte. Joe Bryan spelar tillvardags vänsterback i Fulham och har under säsongen innan den här matchen gjort ett mål. Så när han klev fram för att ta en frispark för sitt lag från 35 meter var det nog alla som trodde han skulle slå ett inlägg. Detta trodde även Brentfords målvakt David Raya som hade flyttat upp flera meter från målet för att ge sina försvarsspelare understöd. Men istället för att slå frisparken som ett inlägg gick Joe Bryan direkt på mål med ett skott som seglade rakt in i målet bakom chockade Brentford spelare och framförallt en chockad David Raya.

Joe Bryan klev även fram igen under förlängningen när han gjorde 2-0 till Fulham i den 117 minuten och därmed sitt andra mål i matchen. Brentford skulle förvisso hinna med att reducera matchen till 2-1 men då återstod endast ett par sekunder av matchen så Joe Bryan blev stor matchhjälte för sitt Fulham när de efter slutsignalen kunde jubla över sin Premier League plats.

Redovisningsbyrån Deloitte har nyligen rapporterat att en plats till nästa års Premier League är värd minst 135 miljoner pund vilket motsvarar ungefär 1,5 miljarder kronor som Fulham kommer kunna inkassera.

För Brentford och Pontus Jansson blev det en mardrömsavslutning på säsongen. I den sista matchen i Championship tappade laget sin direkt plats till Premier League efter att laget oväntat förlorade mot Stoke. Detta gjorde att laget istället fick spela playoff där man nu alltså föll på målsnöret i finalen och blir kvar i Championship nästa säsong.

Fulham gör tillsammans med Leeds United och West Bromwich sällskap till Premier League nästa säsong.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här