Foto: Bildbyrån

Idag spelas andra delen av Europa League-kvalet. Malmö FF och AIK siktar båda på avancemang. Malmö FF vann första mötet mot Bnei Yehuda med 3-0 och kan nu bli Europa League-kvalets målrikaste lag någonsin. AIK har i sin tur uppförsbacke efter 2-0 förlusten borta mot Celtic – men ser trots det bara möjligheter. 

Efter 3-0 borta mot Bnei Yehuda i Israel har Malmö FF goda chanser att ta sig vidare till gruppspelsfasen av Europa League. Allt man behöver göra är att se till att inte förlora med mer än två mål. Men med en match kvar och hittills 22 gjorda mål har Malmö FF också chansen att bli det målrikaste laget någonsin i ett Europa League-kval. De nuvarande rekordet ligger på 24 och innehavs av Midtjylland och Twente. För att överta rekordet behöver Malmö alltså göra tre mål i sista matchen.

Offensiv utmaning för AIK
För allsvenska seriekollegan AIK ser det desto tuffare ut. Första rundan borta mot Celtic slutade 2-0 till hemmalaget, och AIK behöver nu göra något utöver det vanliga för att ha chans till avancemang. Men trots det är tränaren Rickard Norling hoppfull. Och det är ingen tvekan om att det är anfallsspelet som står i fokus.

”Det är såklart en fördel att spela hemma, men hur stor fördel det blir får vi se på resultatet”, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

”Första målet blir viktigt såklart, vi pratar mycket om hur vi ska anfalla. Vi får nog utvärdera i olika delar av matchen beroende på hur olika scenarion utspelar sig.”

Även lagkaptenen Henok Goitom ser resultatet som något positivt:

”På det sättet resultatet är nu så ger det mer möjligheter än press”, sa AIK-kaptenen på onsdagens presskonferens. ”Om vi vunnit borta med 1-0 hade vi haft något att förlora. Nu är det mer att köra, det finns två scenarion. Celtic kommer lyckas eller så blir det en magisk kväll för oss.”

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här