Foto: Bildbyrån

I fjol var det Östersund med Ken Sema och Hosam Aiesh i spetsen som fick fotbollssverige att räta på ryggen. Trots att det var Arsenal som gick vidare på fler gjorda bortamål var det laget från de jämtländska skogarna som satte avtryck hos fotbollsupportrar runtom i Europa. Ikväll är det ett annat svenskt lag som har samma chans – så fram med storbildsskärmarna och brassestolarna.

Jämfört med Östersund är Malmö förvisso en större stad, en klubb med en mer gedigen historia och en mer erfaren trupp. Det är varken MFF:s eller Markus Rosenbergs första rodeo på den här nivån om vi säger så. Men trots det får jag Arsenal – Östersund-vibbar av det här mötet. Ett allsvenskt lag från Europas 22:a bästa liga kommer, oavsett stadstillhörighet och historia, alltid vara underdogs mot uppköpta topplag från Premier League. Ni vet en sån där David mot Goliat-historia. Där Goliat till slut får stenen i huvudet. Skillnaden i år är att det är Chelsea och Malmö FF som spelar huvudrollerna.

När Östersund i fjol åkte till London med 0-3 i bagaget trodde alla på torsk, och vi var nog många som hoppades att Arsenal inte skulle dra ner byxorna allt för långt på svensk fotboll. När Malmö ikväll kliver in på Stamford Bridge med 1-2 i samma bagage är förhoppningen istället att det kommer vara Goliat som (återigen) står med byxorna nere. Östersund visade med sin 2-1 seger mot Arsenal att det är möjligt – och Malmö har hittills under Europa League visat att det är högst troligt. Hejdå Sarpsborg 08. Hejdå Besiktas. Hejdå Chelsea?

1-2 resultatet från förra veckan är såklart till londonlagets fördel. Men med Chelseas stukade självförtroende och Malmös övertygande Europa League-form finns det flera anledningar att både hoppas och tro på en svensk vinst – även om man inte är MFF-supporter. Östersunds lyckade Europa League-spel förra året gjorde att Allsvenskan som liga avancerade tre platser på UEFA:s ligaranking, vilket direkt gynnar alla svenska lag som ska kvala in till både Europa- och Champions League.

Jag tror vi alla vet hur jäkla svenskt och härligt det var när alla samlades i brassestolar framför storbildsskärmarna på Stortorget i Östersund för att heja fram Graham Potters mannar.

Kan vi inte göra det ikväll igen, Malmö?

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här