Foto: Bildbyrån

Idag har kvalomgång två till Europa League lottas och alla fyra svenska lag som är ute i Europa var med i lottningen. Djurgården som förlorade sin kvalmatch till Champions League kliver nu istället in i Europa League kvalet där man gör sällskap tillsammans med Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby. Både Hammarby och Malmö FF deltog redan i den första kvalomgången medans IFK Göteborg kliver in i denna omgången. 

Det finns två olika delar av lottningen till Europa League. En del av lottningen är för de lagen som förlorade sina respektive matcher i Champions League-kvalet. Där ingår även Djurgården som kommer att lottas i vad som kallas ”Mästarrundan”. Detta gör att Djurgården i den här rundan får anses ha en betydligt enklare lottning än de resterande svenska lagen som kunde ha ställts mot storlag som Milan och Tottenham. Djurgården var även seedade i sin lottning.

Djurgården kunde inför lottningen lottas mot något av följande lag; Europa FC (Gibraltar), KR Reykjavík (Island), Flora Tallinn (Estland), Riga (Lettland) och Tre Fiori (San Marino). De laget som Djurgården fick i sin lottning var Europa FC.

De övriga tre svenska lagen som är med i Europa League-kvalet lottas i den andra delen som är ”Huvudrundan”. Där är alla övriga lag som kvalat in via sina respektive ligaplaceringar, segrar i inhemska cuper och vinster i den första kvalomgången deltar. Malmö är det enda av de svenska lagen som är seedade i lottningen. Detta till följd av lagets tidigare prestationer i Europaspel.

Malmö kunde inför lottningen ställas mot något av följande lag; Riteriai (Litauen), Ventspils (Lettland) och Budapest Honved (Ungern) och laget som Malmö FF lottades mot blev Budapest Honved.

IFK Göteborg som inte var seedade till sin lottning kunde få något av dessa lag i sin lottning; FC Köpenhamn (Danmark), The New Saints (Wales), Motherwell (Skottland). IFK Göteborg fick tuffast möjliga lottning då man fick FC Köpenhamn i sin lottning.

Hammarby IF som enkelt vann sin första kvalrunda mot ungerska Puskas Akademia var inte heller seedande i den här kvalomgången och kunde lottas mot något av följande lag; APOEL (Cypern), Lech Poznan (Polen) och AGF (Danmark). Hammarby fick en också en svår lottning och ställs mot Lech Poznan.

Alla möten i kvalet spelas i enkelmöten istället för de vanliga dubbelmötet. Detta inbär att även hemmaplans fördelen lottades mellan lagen. Såhär slutade det för de svenska lagen vad gäller om de fick spela på hemmaplan eller bortaplan.

Matcherna i kvalomgång 2 spelas torsdagen den 17 september.

Hammarby – Lech Poznan
Budapest Honved – Malmö FF
IFK Göteborg
– FC Köpenhamn
Djurgården – Europa FC

(Malmö FF blev lottade att spela sin match på bortaplan mot Budapest Honved. Men då Ungern kommer stänga sina gränser för inresande pågrund av coronaviruset från den 1 september på obestämd tid så är det oklart vart den matchen kommer att spelas.)

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här