Sverige mot Danmark, Köpenhamn mot Malmö. Två klubbar som geografiskt ligger så nära varandra men med två helt olika historier. Malmö FF en klubb som 100 procent ägs av sina medlemmar grundad 1910. FC Köpenhamn en hybridklubb skapad 1992 efter en sammanslagning mellan KB och B 1903, idag ett aktiebolag helt drivet som ett företag där aktieägarna ska ha sin del. Det är fyra mil mellan städerna, men kontrasterna mellan klubbarna är enorma. Sportsligt har FCK varit steget före, men är det på torsdag 3/10 som Malmö FF ska ta steget och kliva förbi?

Hur mycket är man som klubb beredd att offra för att ta steg på den europeiska fotbollskartan? FC Köpenhamn styrs som ett företag och har en portugisisk född mittfältare som representerar det grekiska landslaget och varit i klubben mindre än två år som lagkapten. Malmö FF har Marcus Rosenbeg, lagkaptenen som började i klubben fem år gammal och alltid andats MFF. Nya fotbollen möter den gamla skolan. På planen möts de dock under samma premisser och ska torsdagen bli kvällen föreningsfotbollen vinner över aktiebolaget? Eller är det den nya fotbollen som ska visa att det är så man bygger framgång segra?

14 år har gått sedan lagen senast möte i tävlingssammanhang i Royal League på parken i Köpenhamn. Kaosartade scener utbröt då på Malmösektionen, där dansk polis i efterhand har fått stark kritik för sitt agerande. FCK har valt att skylla på Malmös supportrar och MFF:s supportrar väntar fortfarande på en ursäkt från den danska klubben. Kontakten klubbarna mellan har sedan dess mycket tack vare påtryckningar från MFF:s supportrar varit ytterst sporadisk. 2014 ställdes en planerad träningsmatch in efter att Malmös supportrar uppmanat klubben att inte spela denna och MFF valde då att lyssna på sina supportrar. Klubbarna har dock mötts i två träningsmatcher sedan händelsen 2005. Första mötet var i Köpenhamn 2009 inför stängda läktare och senaste mötet var i Dubai 2016.

Europa League mötet på torsdag blir den första matchen i tävlingssammanhang där publik från båda lagen är välkomna att titta på matchen på 14 år, också första gången lagen möter varandra i en Europeisk turnering.

FC Köpenhamn har under 2000-talet varit den klart största fotbollsklubben från Skandinavien, med uppradade titlar i Danmark och framgångar i både Champions League och Europa League. Malmö FF som har ambitionerna att bli nummer ett i Skandinavien har de senaste åren tagit kliv på kliv för att minska gapet och man är nu sportsligt på samma nivåer med kontinuerligt Europaspel. Ekonomiskt spelar FC Köpenhamn fortfarande på en högre nivå, med högre löner och en spelaromsättning där man inför säsongen plockade in spelare för runt 150 miljoner kronor. Samtidigt som man sålde spelare för drygt 270 miljoner kronor, varav två av spelarna såldes för över 100 miljoner kronor. Bara de två försäljningarna hade varit nummer ett och två största försäljningarna någonsin i allsvenskan och dessa gjordes alltså under samma transferfönster från FCK:s sida.

Även om de ekonomiska skillnaderna fortfarande märks på kontot så har skillnaderna på planen mellan lagen minskat de senaste åren och det är inte helt omöjligt att detta dubbelmöte mellan klubbarna blir starten på ett tronskifte i den skandinaviska fotbollen, där MFF kliver om FCK.

Inför matchen på Stadion i Malmö så är det MFF som kliver in med en trupp där i stort sett alla spelare är tillgängliga och redo för spel. Värre är det för bortalaget som reser över sundet med en gedigen skadelista. FCK har flera spelare skadade och några osäkra om de kan komma till spel. Anfallsstjärnorna Dame N’doye och Jonas Wind missar definitivt matchen. Fem andra spelare är också borta från spel inför matchen. Danmarks landslagsmittfältare Viktor Fischer och mittfältskollegan Jens Stage som klev av skadad i senaste matchen är tveksamma till spel. Även om skadelistan är stor hos FCK så finns det alternativ att ta av. Klubben värvade till exempel hem den förlorade sonen Nicklas Bendtner under transferfönstrets sista dag.   Det finns även gott om svenskar som kan komma att starta matchen för bortalaget. Karl-Johan Johansson som värvades in till Köpenhamn inför säsongen kommer att vakta bortalagets målbur. Ytterbacken Pierre Bengtsson och mittbacken Sotirios Papagiannopoulos kommer troligtvis också få starta för FC Köpenhamn.

Det kommer vara laddade känslor på planen, men frågan är om det inte kommer vara ännu mer laddat på läktaren. Stadion är slutsåld sedan länge och räkna med ett rejält tryck från hemmasupportrarna. Det förväntas komma 1500 – 2000 supportrar till FCK som tagit sig de fyra milen från Köpenhamn till Malmö för att bidra till att det blir en stämning av hög europeisk klass.

Matchen startar, 21:00, torsdag, 3/10.

Detta vill ni inte missa!

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här