Foto: Bildbyrån

Det stod redan klart inför den sista omgången att Kopparbergs/Göteborg hade vunnit serien och säkrat SM-guldet. Titeln säkrade laget i omgången innan när man besegrade Linköping med 7-0, men det var efter sista omgångens slutsignal mot Vittsjö som spelarna i Kopparbergs/Göteborg fick lyfta pokalen. Om det inte var spänning i toppen inför sista omgången så var det desto mer dramatik i botten, flera lag riskerade att få lämna och det blev en kamp in i det sista om vilka som skulle göra IK Uppsala sällskap ner i Elitettan. 

Men vi börjar i toppen av tabellen där alltså Kopparbergs/Göteborg fick fira klubbens första SM-guld, laget har det senaste åren varit otroligt nära men inte riktigt orkat enda fram till titeln men säsongen 2020 visade Göteborg att man var bäst på damsidan och kunde så tillslut få titulera sig svenska mästare.

Kopparbergs/Göteborg gick ut till den sista omgången som redan klara mästarinnor men visade trots detta upp varför man i år varit seriens bästa lag när man städade av Vittsjö med 3-1 och firandet kunde på allvar starta.

SM-guldet för Kopparbergs/Göteborg ger även klubben en plats i kommande Champions League. Där får man även sällskap av tvåan och trean i tabellen vilket blev fjolårsvinnarna FC Rosengård och Kristianstad DFF.

I botten var det stor dramatik inför sista omgången när Piteå, Djurgården och Umeå alla riskerade att få lämna Damallsvenskan inför den sista omgången. Där var det fördel Piteå och Djurgården som hade det i egna händer, skulle båda lagen vinna sina matcher så var Umeå som skulle få lämna Damallsvenskan. För Umeå handlade det om att besegra Eskilstuna United samtidigt behövde antigen Piteå eller Djurgården förlora. Sista alternativet som i princip var helt uteslutet inför sista omgången var att alla tre av Umeå, Piteå och Djurgården vann sina matcher samtidigt som Umeå besegrade Eskilstuna United med 9-0, då hade Eskilstuna United hamnat under tabellstrecket och fått lämna Damallsvenskan.

Djurgården ställdes mot redan nedflyttningsklara IK Uppsala, Piteå å andra sidan reste till Örebro för att spela bortamatch mot KIF Örebro som inte hade något att spela för.

Även om det var Umeå som hade sämst utgångsläge så var faktiskt pressen mest på Piteå inför den sista omgången, laget vann så sent som 2018 serien och har den här säsongen rasat ihop fullständigt. Men i den absolut sista matchen så rykte Piteå upp sig och besegrade KIF Örebro med 1-0. Även Djurgården vann sin hemmamatch mot IK Uppsala med 2-0 vilket gjorde att Umeås vinst mot Eskilstuna med 1-0 i slutändan ändå inte hjälpte laget att hålla sig kvar i högsta serien.

Umeå IK får därmed lämna damallsvenskan tillsammans med IK Uppsala.

Uppflyttade från Elitettan till nästa säsong kommer AIK och Hammarby vilket gör att Damallsvenskan 2021 kommer att innehålla tre stockholmslag.

Tabellen
Damallsvenskan 2020
Poäng
Kopparbergs/Göteborg FC 54
FC Rosengård 47
Kristianstads DFF 45
Linköpings FC 39
Vittsjö GIK 31
Växjö 27
KIF Örebro 26
Piteå IF 25
Djurgårdens IF 24
Eskilstuna United 23
Umeå IK 23
IK Uppsala 10

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här