Superettan2021-08-10T14:45:46+02:00

Sveriges näst högsta division i herrfotboll har namnet Superettan, och denna har funnits sedan år 2000. Innan Superettan så fanns, så kallade man den näst högsta divisionen antingen för division II (1928 – 1986) eller för division I (1987 – 1999).

FÖLJ SUPERETTAN 2020

SENASTE NYTT FRÅN SUPERETTAN

I Superettan spelar 16 stycken lag som kommer från Sveriges alla möjliga delar. Säsongen startar i april och slutar i oktober, och under varje säsong så kommer alla de deltagande lagen att få möta varandra två gånger. De får möta varandra två gånger på grund av att de för rättvisans skull skall få spela en borta- och en hemmamatch mot samma lag, så att alla har lika förutsättningar. Varje lag kommer alltså att få spela hela 30 matcher under en säsong.

När säsongen är över i Superettan så är det de två lag som har hamnat först i tabellen som kommer att få flyttas upp till Allsvenskan och vara med och spela där året därpå. De två lag som placerat sig som allra sist i tabellen kommer att flyttas direkt ned till division 1. Det tredje bästa laget under säsongen i Superettan kommer att få tävla mot det tredje sämsta laget i Allsvenskan om att få spela i Allsvenskan året därpå.

Här hittar du resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger av Superettan

Superettan 2018
Superettan 2017

Sändningsrättigheter Superettan

Samtliga av Superettans matcher sänds på streamingtjänsten Dplay. Där kan man se 30 omgångar av högklassig fotboll varje vecka. Ett fåtal matcher under säsongen kommer också kunna ses på Kanal 5 eller Kanal 9. 

Flest poäng i Superettan

Södertäljelaget Assyriska FF är faktiskt det lag som leder maratontabellen i Superettan just nu. Tabellen är uträknad sedan 2000, då Superettan infördes i svensk fotboll. Assyriska har spelat hela 15 säsonger i Superettan, vilket är flest av alla. Man har också tagit flest poäng med hela 613 inspelade.
Degerfors IF är ett klassiskt lag, som även de har spelat många säsonger i Superettan, hela 14 stycken, man placerar sig därmed på en tredjeplats i maratontabellen. Mitt emellan Assyriska och Degerfors finner vi Falkenbergs FF, som till vardags är ett allsvenskt lag.

Det finns tio lag som endast spelat en säsong i Superettan. Tre av lagen är så kallade storlag. Dessa lag är Djurgårdens IF, AIK och Malmö FF. Dessa tre lag åkte ner en varsin säsong till Superettan men studsade tillbaka på en gång genom att vinna serien direkt. Med dagens ekonomi och dessa tre lags storlagsaura, ska det nog dröja länge innan vi får se något av lagen i Superettan igen. 

Förutom de tre storlagen har sju andra lag avancerat till Superettan för att sedan åka ned direkt igen till Division 1 och har sedan dess inte återvänt. Dessa lag är: Vasalunds IF, BK Forward, Utsiktens BK, Gunnilse IS, Husqvarna FF, Friska Viljor och Motala AIF.

Till toppen