Fotbollens mästerskapskalender ligger fortfarande i obalans efter pandemins inverkan, där vi i år får se såväl ett mästerskap på herrsidan som på damsidan. Men till nästa år bör saker och ting ha stabiliserat sig, då det är dags för de svenska herrarna att blicka framåt mot nästkommande turnering – EM 2024 i Tyskland. Redan nu har UEFA presenterat spelschemat för mästerskapet.

Datumet som är viktiga att hålla koll på är 14 juni, då öppningsmatchen äger rum på fotbollsarenan i München. Här kommer Tyskland med största sannolikhet ställa sig på planen för att inleda turneringen som sedan sträcker sig till och med den 14 juli. Då avgörs finalen på Olympiastadion i Berlin.

Innan dess ska gruppspelet spelas där matcherna pågår dagligen fram till och med den 26 juni. Det är då vi får upplösningen i de sista grupperna, men redan den 23 juni börjar vi få mer klarhet i vilka lag som går till slutspelet som inleds med åttondelsfinalerna. Därefter följer kvartsfinaler och semifinaler innan pokalen ska delas ut.

Men innan dess måste lagen kvala sig till en plats, vilket man kommer att göra under 2023. Till hösten hålls kval-lottningen där lagen delas in i grupper som möts under det kommande året. De två bästa lagen ur vardera grupp avancerar sedan till turneringen.