Sveriges herrlandslag förlorade mot Österrike med 1-3 på hemmaplan och är nu mycket illa ute i EM-kvalet. Ett mindre mirakel kan endast ta Sverige till EM-slutspel 2024.

Herrlandslaget i fotboll kan sluta drömma om EM-spel i Tyskland 2024, åtminstone om man får tro samtliga realister där ute. Efter tisdagens EM-kvalförlust mot Österrike med 1-3 på Friends Arena så är hoppet om EM nästan helt borta. På de tre återstående matcherna måste Sverige ta in sju poäng på Belgien eller Österrike. Det innebär i praktiken att Sverige behöver vinna resterande kvalmatcher samtidigt som Belgien eller Österrike förlorar alla sina. Allra helst behöver Sverige vinna mot Belgien borta och att belgarna sedan förlorar mot Österrike innan man förlorar hemma mot Azerbajdzjan i sista omgången. Större mirakel har skett men det svenska hoppet är minimalt.

På fem matcher har Sverige lyckats vinna mot Azerbajdzjan och Estland men förlorat mot Österrike gånger två samt mot Belgien vilket satt Sverige i detta utgångsläge. Om Sverige missar EM så är det för första gången sedan 1996 som det blir fallet.

Tabellen efter omgångarna i september

  1. Belgien, 5m (13p)
  2. Österrike, 5m (13p)
  3. Sverige, 5m (6p)
  4. Azerbajdzjan, 4m (1p)
  5. Estland, 5m (1p)