Som en av förhandsfavoriterna tog sig Sverige hela vägen till semifinal i EM, där det tog stopp. Se en kort sammanfattning av Blågults mästerskap nedan.

Under hela juli månad så har EM i England tagit stor plats i tv-rutan och hos alla fotbollsälskare runt om i Europa. Sverige hade höga förväntningar på sig inför Europamästerskapet, och nådde upp till dessa till viss del.

I gruppspelet så väntade Nederländerna i premiären, den match som skulle avgöra mycket av framtiden enligt många. Jonna Andersson gav Sverige ledningen i första halvlek men i den andra kvitterade Nederländerna och matchen slutade 1-1.

I match två väntade Schweiz, där Fridolina Rolfö gjorde 1-0 innan Schweiz kvitterade direkt. Det dröjde ända till matchens sista tio minuter innan talangen Hanna Bennison kunde avgöra till 2-1 för Sverige och ge Blågult en viktig seger.

Inför den sista matchen mot Portugal behövde Sverige vinna och detta med mycket mål, för att nå gruppsegern. Vilket man också gjorde. Efter fem svenska mål och seger till 5-0 tog sig Blågult till gruppsegern och fick därmed ett lättare motstånd i kvartsfinal.

Belgien väntade i kvartsfinal, ett lag som Sverige ska slå alla dagar i veckan. Med ett Sverige som skapade mängder med chanser och ett Belgien som stod på huvudet så kom till slut avgörandet. I matchens absolut sista minut sparkade Linda Sembrant in 1-0 och skickade Sverige till EM-semifinal.

Väl i semifinalen väntade redan England, värdnationen alltså. En match där Sverige började bäst och skapade 3-4 farliga målchanser under första kvarten. Men sedan kom England in i matchen. 1-0 kom genom Beth Mead i första halvlek, något oförtjänt. I början av andra halvlek kom sedan 2-0 och luften gick ur Sverige. Semifinalen slutade 4-0 till England och Sverige var därmed utslaget ur EM.

En bronspeng tilldelas Sverige, en tredjeplats som man delar med Frankrike. Ett fullt godkänt EM från Sverige, med en något bitter eftersmak efter storförlusten mot England såklart.

Resultaten

Gruppspel

Sverige-Nederländerna
1-1

Sverige-Schweiz
2-1

Sverige-Portugal
5-0

Slutspel

Sverige-Belgien (kvartsfinal)
1-0

Sverige-England (semifinal)
0-4