För tio år sedan, under sommaren 2013, arrangerades damernas europeiska mästerskap i fotboll på svensk mark. Tyskland kunde här slutligen lyfta pokalen för åttonde gången efter att ha besegrat Norge med 1-0 i finalen på Friends Arena. Nu kan den svenska fotbollspubliken förhoppningsvis se fram emot ett nytt mästerskap på hemmaplan.

Detta då Sverige tillsammans med Danmark, Finland och Norge har ansökt om att få arrangera fotbolls EM 2025. Sammanlagt åtta nordiska städer skulle då ställa upp med arenor där den stora finalen planeras att hållas på samma arena som senast. Övriga spelplatser i Sverige skulle bli Gamla Ullevi i Göteborg samt Tele2 Arena i Stockholm.

Om budet skulle accepteras kan vi dessutom räkna med att det svenska damlandslaget i fotboll blir direktkvalificerade till turneringen och med största sannolikhet får spela sitt gruppspel på hemmaplan. Detta under ledning av Peter Gerhardsson som nyligen förlängde sitt kontrakt över nästa Europamästerskap.

– Vi har alla stora ambitioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen och EM 2025 skulle ge oss möjligheten att visa det. Med mästerskapet vill vi utveckla supporterskapet kring damfotbollen ytterligare, som bland annat Sverige på ett fantastiskt sätt visade upp i somras, och tillsammans vill vi nordiska förbund arrangera det största och mest välbesökta Europamästerskapet på damsidan någonsin, sade Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till förbundets hemsida i samband med att budet skickades in.

Beslut väntas tas under våren

Ursprungligen skulle ett beslut i frågan tas i januari, men UEFA valde med kort varsel att flytta fram det hela till nästa sammankomst i början av april. Det är alltså då som vi får veta var mästerskapet kommer att äga rum.

Men vilka länder är det då som konkurrerar med det svenska EM-budet? Såväl Polen som Frankrike och Schweiz har individuellt visat intresse för att hålla i mästerskapet. Ursprungligen hade även Ukraina skickat in ett bud men av förklarliga skäl har detta fått dras tillbaka.