Foton: Bildbyrån

Under de senaste dagarna har den näst sista samlingen för Europas kval till fotbolls VM ägt rum, där en mängd viktiga matcher spelats. Utöver att Sverige har stärkt sin position i tabellen har två lyckliga lag redan nu bokat sina biljetter till Qatar nästa vinter.

Det svenska herrlandslaget hade efter sina fyra tidigare möten samlat på sig nio poäng efter segrar mot Georgien, Kosovo och Spanien. Den enda missen var bortamatchen mot Grekland i september där man efter ett snöpligt slut blev utan några poäng. När man nu samlades på nytt väntade två hemmamatcher på Friends Arena, där publiken äntligen var tillbaka på läktarna. Med hjälp av deras stöd kunde man plocka med sig sex nya poäng efter dubbla segrar mot Kosovo och Grekland.

Sverige toppar därmed tabellen med femton poäng inför de två sista matcherna i november. Den allra sista matchen för laget blir mot Spanien, laget som man nu gör upp om gruppsegern mot. Innan detta möte har Sverige chansen att få med sig ytterligare poäng borta mot Georgien samtidigt som Spanien får tampas med Grekland, som bägge lagen haft svårt med tidigare under kvalet.

Några som däremot inte behöver oroa sig för nästa kvalsamling är Danmark och Tyskland. De har nämligen redan nu intagit ett så pass stort försprång i tabellerna att inget annat lag kan klättra förbi och därmed har man tagit gruppens direktplats till världsmästerskapet. Det tyska landslaget var de första att knipa en VM-plats efter att pusslet i grupp J lagts till deras favör. Utöver att laget själva besegrade Nordmakedonien vann Rumänien mot Armenien och jämnade därmed ut poängen mellan lagen i tabellens mittre del. Tyskland fick därmed ett åtta poängs försprång efter sju segrar och en förlust under kvalet.

Danmark har gått som tåget genom VM-kvalet och har utöver full pott på poängfronten även hållit tätt när det gäller mål bakåt. Samtidigt som laget själva har satt 27 mål har man inte släppt in ett endaste och har därmed en hissnande målskillnad på +27. Om man kan fortsätta hålla tätt i de avrundande matcherna mot Färöarna och Skottland i november återstår att se, men då handlar det mer om prestige än slutliga resultatet i gruppen.

Huruvida Sverige får göra dem sällskap återstår att se och trots att laget inte själva kan styra över det, så är mötet mellan Spanien och Grekland avgörande för deras chanser att nå VM. Skulle Spanien tappa poäng är inte en seger i Sevilla ett måste för de blågula, utan man kan gå till VM med oavgjort.