Under gårdagskvällen spelades de sista matcherna i Europas kval till fotbolls VM. Redan i söndags blev det klart att Sverige tvingas spela playoff efter lagets tunga fall i den senaste samlingen, där man förlorade mot såväl Spanien som Georgien.

Förutom Sverige får även flera andra stornationer en ny chans att nå världsmästerskapet. Det portugisiska laget tog tidigt ledningen i det direkt avgörande mötet med Serbien, men i den 90:e minuten lyckades motståndarna göra det avgörande ledningsmålet och snuva giganterna på en VM-plats. Turligt nog behöver inte Sverige oroa sig för laget i den inledande playoffmatchen, då bägge lag är seedade inför lottningen som äger rum i nästa vecka. Här ska de så avgöras vilket motstånd som de svenska herrarna får ta sig an på Friends Arena den 24 mars.

Seedningsgrupp 1 (plus ranking):

Portugal (1)
Skottland (2)
Italien (3)
Ryssland (4)
Sverige (5)
Wales (6)

Seedningsgrupp 2 (plus ranking):

Turkiet (7)
Polen (8)
Nordmakedonien (9)
Ukraina (10)
Österrike (11)
Tjeckien (12)

Men hur gick det då för våra nordiska grannar? Redan i förra veckan stod det klart att Danmark direktkvalificerade sig till världsmästerskapet. Det finska landslaget föll tungt i sin sista kvalmatch mot Frankrike under gårdagen, samtidigt som Ukraina plockade tre viktiga poäng i sin vinst mot Bosnien & Hercegovina. Detta gjorde att de finska lejonen missar världsmästerskapet.

Även det norska landslaget blev i den sista kampen snuvade på en plats i turneringen. Ända in i det sista var det jämnt i toppskiktet av grupp G, men när det stod klart att Norge förlorade bortamötet med Nederländerna, samtidigt som Turkiet slog Montenegro fick man nöja sig med att inte tredjeplatsen. Island var sedan länge ute ur leken och slutade på en femteplats i grupp J.